"Nagyon vigyázunk erre a körre"

Néhány nappal ezelőtt vehette át az Országos Honismereti Szövetség elismerését Kocsik László Csaba.

Kocsik László Csaba Fotó: ÉM   Fotó: ÉM  

Az Ózdi Művelődési Intézmények kulturális menedzserét a honismereti mozgalomban végzett munkájáért ismerték el. A szakember a helyi kör munkáját hosszú évek óta segíti, de emellett az írásból is aktívan kiveszi a részét.

Három kötete is napvilágot látott már: feldolgozta szülőfaluja, Kissikátor múltját, foglalkozott az Ózdi Vegyeskar és a helyi tűzoltóság történelmével is.

– Most már több mint egy évtizede gondozom az Ózdi Honismereti Kör munkáját, mindennapjait – árulta el érdeklődésünkre Kocsik László Csaba. – Azóta töretlen ez a kapcsolat, ám a helytörténeti kutatásban már korábban is részt vettem. Most már húsz esztendeje jelent meg a Kissikátor múltjával foglalkozó kötetem, amelynek id. Dobosy László volt a társszerzője. Azt szokták mondani, hogy múlt nélkül nincs jövő. Ezt az állítást én is vallom. Ha nem ismerjük a tágabb és szűkebb környezetünk történelmét, akkor a jelenben sem alkothatunk maradandót és a jövőt sem tudjuk építeni. Erre tanított meg ez az időszak, amelyet az Ózdi Honismereti Kör tagjaival tölthettem.

Kocsik László Csaba kiemelte: szerencsére az utánpótlás is biztosítva látszik Ózdon, mert a gimnazista fiatalok közül is többen érdeklődnek a helyi témák iránt, amely a jövőre nézve mindenképpen biztató. Vannak köztük visszatérő pályázók, akiket már megérintett ez a terület.

– Amikor idekerültem, akkor több megyei városban élő és pezsgő volt a honismereti mozgalom – tette hozzá Kocsik László Csaba. – Sajnos ezután sok helyen egy visszafejlődés volt tapasztalható, így mostanra szinte csak mi maradtunk hírmondónak. Ettől függetlenül Ózdon nagyon vigyázunk erre a körre, építjük és igyekszünk minél több érdeklődőt bevonni az előadásokba és a meghirdetett pályázatokba.

Olvasó vagy tévé?

Az Ózdi Művelődési Intézmények kulturális menedzsere a legutóbbi honismereti előadáson vehette át az országos szövetség díját dr. Bodnár Mónika néprajzkutatótól. Ezután hozzátette: az elismerés egyértelműen ösztönzőleg hat majd a későbbi munkájára, hiszen több olyan lehetséges téma feldolgozását is fontolgatja, amely közel áll a szívéhez. Kocsik László Csaba itt megemlítette a jubileum előtt álló Olvasó Egylet, vagy az Ózdi Városi Televízió történelmét, amely szóba jöhet a közeljövőben. ÉM-ME

Twitter Share on Google+
Vissza