Honismereti előadás

Chepantól Hódoscsépányig címmel rendezték meg az Olvasóban hétfőn azt a honismereti előadást, ahol Ózd egyik városrészének a történetével ismerkedhettek meg az érdeklődők. A rendezvényen Talián Zoltán diakónus, középiskolai tanár mutatta be a településrész fejlődését, iskola- és egyháztörténetét.

16_0_300.jpg

A Lajos Árpád Honismereti Kör és az Ózdi Művelődési Intézmények már évek óta megrendezi a „Hely, ahol élünk” című előadássorozatát. A hétfői előadáson Hódoscsépány 690 éves történetével ismerkedhettek meg az érdeklődők. Talián Zoltán diakónus vetítéssel színesítve mutatta be kutatómunkájának eredményeit. A nagy számú érdeklődőt egészen a kezdetektől napjainkig vezették végig a könyv alapján.
Az előadás a könyv gondolatmenetét követve időrendi sorrendben ismertette a településrész fejlődését. Talián Zoltán diakónus diagramon is jelölte, hogy változott az eltelt idő alatt a lakosság összetétele. Bemutatta a városrész első okleveles emléke idejéből, 1323-ból származó címert és pecsétet, valamint hallhattak egyháztörténeti érdekességeket is.
„Külön érdekessége ennek a korszaknak, hogy ennek a településnek, Hódoscsépánynak, két temploma is volt. A két működő templommal, és a második építési fázisával, a hozzá tartozó egyháztörténeti értékekkel foglalkoztam. A legnagyobb értéke talán ennek a kutatásnak az a végrendelet, amelyet 1843-ban Greskovics Ignác, Hódoscsépány szülötte, mint egri kanonok hagyott hátra, és ez a levélmásolat az egyházközség tulajdonában azóta is megvan” - mondta el az előadó.
A könyvbemutatóval egybekötött előadáson a Vasgyár fejlődésével, a településrész nevének eredetével is megismerkedhettek a vendégek. Hódoscsépány már a harmadik volt Ózd peremkerületeiből, amelynek történelmét mutatták be. A soron következő előadáson a Barkóság történetével, a tavalyi és az idei Barkó Fesztiválon elhangzott kutatások anyagával találkozhatnak majd az érdeklődők.

 

Forrás: ozd.hu >>>

További fotók az eseményről ITT >>>

Twitter Share on Google+
Vissza