Táncházak az Olvasóban

Már több mint hat éve, hogy az Ózdi Művelődési Intézmények táncházakat rendez.

19_0_300x200xcrop.jpg

A sorozatok lebonyolításához a Nemzeti Kulturális Alap szakkollégiuma nyújt anyagi támogatást. Ezen támogatás segítségével vált, válik lehetővé, hogy minden hónap utolsó hetében néptáncot tanulhassanak, szórakozhassanak az érdeklődők. A rendezők igyekeznek minden alkalommal élőzenei kíséretet is biztosítani a táncházakban. A zenét a Folkbetyárok Zenekar szolgáltatja.

A táncházakat az Ózdi Néptánc Egyesület tagjai vezetik. Bagi Roland, az ÓNE művészeti vezetője, vagy Ronyecz Ákos az ÓNE elnökségi tagja irányítja az egyes foglalkozásokat. Az egyesület táncosai, valamint az Ózdi Gyöngyvirág Néptánc Egyesület táncosai is rendszeresen közreműködnek az esteken. Lehet velük táncolni, lépéseket, figurákat ellesni, eltanulni tőlük.

A néptánc mellett sok érdekességet láthatnak hallhatnak a táncházak vendégei. Rendszeresek a kézműves foglalkozások, Vitkó Egon az Ózdi Huszár Bandérium vezetője huszártörténeti előadást és bemutatót tartott, díszítettek a részt vevők az Olvasó parkolójában Májusfát,  a Ráctag – tetőn gyújtottak Szent Mihály-napi tüzet, s bemutatta virtuóz tudását Balog Rudolf, az egykori legendás Ózdi Kohász Táncegyüttes prímása is.

Az egyes táncházakon foglalkozunk Magyarország egyes tájegységének történetével, szokásaival, viseletével, s  a tájegység jellegzetes táncát megtanulhatják a vállalkozó szellemű érdeklődők. Győrffi Katalin, az Ózdi Gyöngyvirág Néptánc Egyesület művészeti vezetője pedig a tájegység jellegzetes dalát tanítja meg a foglalkozásokon.

2014-ben november és december hónap utolsó szombatján este 17,00 órától rendezünk még táncházat az Adorján Lajos  Teremben. November 29-én a Folkbetyárok Zenekar húzza a talpalávalót, december 27-én pedig a már szokásos évbúcsúztató batyusbált rendezzük az Olvasó emeletén. 

Fotók a táncházakról >>>

Fotók az Ózdi Néptánc Egyesületről >>>

Fotók az Ózdi Gyöngyvirág Néptánc Egyesületről >>>

Twitter Share on Google+
Vissza