A MAGYAR KULTÚRA NAPJA 2015

A Művelődésért kitüntető címek átadásával kezdődött Ózdon a Magyar Kultúra Napját ünneplő rendezvénysorozat. Az Ózdi Művelődési Intézmények harmadik éve ítéli oda a címet azoknak a magánembereknek, szervezeteknek, akik az ózdi kulturális életben támogató, pártoló szerepet vállaltak. Idén az Erica C. Dance School Ózdi Tagiskolája és a Vitkó Security Kft. vehette át az emlékplakettet.

30_0_300.jpg

A kultúra napi ünnepség a Himnusz hangjaival kezdődött, amit a II. János Pál Katolikus Általános Iskola pedagógusával, Szentandrássyné Halász Ágnessel közösen énekelt az Olvasó közönsége.

Január 22-e több mint negyed évszázada a Magyar Kultúra Napja. Kölcsey Ferenc 1823–ban ezen a napon fejezte be a magyar nemzet jelképévé vált költeményét, a Himnuszt. Riz Gábor, országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott, ez a dátum, és ez a kézirat örök időkre bevésetett a magyar irodalomtörténetbe.

„A földön minden népet megkülönböztet a másiktól a kultúrája. Ez, mint egy varázslatos gömb, körülvesz mindannyiunkat. Óv, ápol, segít a mindennapok nehézségeiben, közösségeink kialakításába, önazonosságunk felismerésében, nemzeti összetartozásunk erősítésében" - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Az ünnepi köszöntő után a három évvel ezelőtt alapított Művelődésért kitüntető díjakat adták át. Ezt a címet azoknak a magánembereknek, szervezeteknek ítéli oda az ÓMI igazgatótanácsa, akik aktív szereplésükkel, vagy folyamatos segítségükkel támogatják az ózdi kultúrát.

„Mindennek célja, hogy építsen, és számítson folyamatosan a továbbiakban is, az Önök együttműködő partnersége, E kitüntető díj odaítélése gesztusértékkel bír, köszönetnyilvánítás csupán a kultúra közvetítőinek köszönete" - nyilatkozta Pappné Szalka Magdolna, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója.

Idén ez a köszönet kulturális támogatás, mecenatúra kategóriában a Vitkó Security Kft.-t, kulturális aktivitás kategóriában pedig az Erica C. Dance School Ózdi Tagiskoláját tisztelte meg, amely 16 éves múltra tekint vissza, s az ÓMI megalapítása óta annak kulturális csoportjaként működik.

A kitüntetésekhez elsőként Janiczak Dávid polgármester gratulált, kiemelve azt, hogy az önkormányzat elismerése nemcsak a kitüntetetteknek szól, hanem az Ózdi Művelődési Intézményeknek is, akik ma vehették át a Minősített Közművelődési Intézmények címet az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

„Ez a város már a kultúra pezsgő forgataga. A kultúra otthona lettünk. Hiszen mind az érdeklődés tekintetében, mind pedig a rendezvények tekintetében élen járunk a térségben" - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.  

A Magyar Kultúra Napját ünneplő rendezvénysorozat első napja Sasvári Sándor „Ha van közös akarat…” című önálló estjével ért véget.

 

Forrás: ozd.hu >>>

További fotók az eseményről ITT >>>

Twitter
Vissza
 

Hírek

Minden egér szereti a sajtotDupla telt ház az ÓMI Zenés Színház gyermek előadásá...

Csendes lépés, végjátszma, matt. A Sakk Diákolimpia egyéni nyílt és amatőr vármegyei döntőjét rendezték az ÓMÉK-OlvasóbanAz ÓMÉK-Olvasó Adorján Lajos terme adott otthon a Sakk Diákolimpi...

Hogyan élnek tovább a régi, hagyományos praktikák, amelyeket eleink űztek? – folytatódik az Élő Néphagyomány programsorozat a múzeumbanA gyöngysor volt a központi téma a múzeum Élő Néphagyomá...

Megemlékezett a város az 1848/49-es hősökrőlAz 1848/49-es szabadságharc és forradalom hősei emléke előtt tisztelegtek &Oacu...

Zene nélkül mit érek én... – Cserháti Zsuzsa és Máté Péter emlékkoncert Ózdon az ÓMÉK-OlvasóbanCserháti Zsuzsa és Máté Péter emlékkoncertet tartottak az ...

Újabb telt házas színházi előadás az ÓMÉK-OlvasóbanÚjabb telt házas színházi előadást tartottak az ÓMÉ...

Viták és megoldások – Dányi Zoltán pár- és családterapeuta tartott előadást az ÓMÉK-OlvasóbanElőadást tartott Dányi Zoltán pár- és családterapeuta a H&...

Esküvő Expot szerveztek az ÓMÉK-OlvasóbanA Házasság Hetéhez igazodva Esküvő Expot szerveztek az ÓMÉK-...

Állva tapsolt a közönség az Abigél című musical bemutatójánHosszú vastapssal jutalmazta a közönség az ÓMI Zenés Szí...

Pörgős zene, fergeteges hangulat és még több tánc. Nyílt napot tartott az Erica C. Dance School & Company az ÓMÉK-OlvasóbanMegtartotta nyílt napját az Erica C. Dance School & Company az ÓMÉK-...