A MAGYAR KULTÚRA NAPJA 2015

A Művelődésért kitüntető címek átadásával kezdődött Ózdon a Magyar Kultúra Napját ünneplő rendezvénysorozat. Az Ózdi Művelődési Intézmények harmadik éve ítéli oda a címet azoknak a magánembereknek, szervezeteknek, akik az ózdi kulturális életben támogató, pártoló szerepet vállaltak. Idén az Erica C. Dance School Ózdi Tagiskolája és a Vitkó Security Kft. vehette át az emlékplakettet.

30_0_300.jpg

A kultúra napi ünnepség a Himnusz hangjaival kezdődött, amit a II. János Pál Katolikus Általános Iskola pedagógusával, Szentandrássyné Halász Ágnessel közösen énekelt az Olvasó közönsége.

Január 22-e több mint negyed évszázada a Magyar Kultúra Napja. Kölcsey Ferenc 1823–ban ezen a napon fejezte be a magyar nemzet jelképévé vált költeményét, a Himnuszt. Riz Gábor, országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott, ez a dátum, és ez a kézirat örök időkre bevésetett a magyar irodalomtörténetbe.

„A földön minden népet megkülönböztet a másiktól a kultúrája. Ez, mint egy varázslatos gömb, körülvesz mindannyiunkat. Óv, ápol, segít a mindennapok nehézségeiben, közösségeink kialakításába, önazonosságunk felismerésében, nemzeti összetartozásunk erősítésében" - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Az ünnepi köszöntő után a három évvel ezelőtt alapított Művelődésért kitüntető díjakat adták át. Ezt a címet azoknak a magánembereknek, szervezeteknek ítéli oda az ÓMI igazgatótanácsa, akik aktív szereplésükkel, vagy folyamatos segítségükkel támogatják az ózdi kultúrát.

„Mindennek célja, hogy építsen, és számítson folyamatosan a továbbiakban is, az Önök együttműködő partnersége, E kitüntető díj odaítélése gesztusértékkel bír, köszönetnyilvánítás csupán a kultúra közvetítőinek köszönete" - nyilatkozta Pappné Szalka Magdolna, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója.

Idén ez a köszönet kulturális támogatás, mecenatúra kategóriában a Vitkó Security Kft.-t, kulturális aktivitás kategóriában pedig az Erica C. Dance School Ózdi Tagiskoláját tisztelte meg, amely 16 éves múltra tekint vissza, s az ÓMI megalapítása óta annak kulturális csoportjaként működik.

A kitüntetésekhez elsőként Janiczak Dávid polgármester gratulált, kiemelve azt, hogy az önkormányzat elismerése nemcsak a kitüntetetteknek szól, hanem az Ózdi Művelődési Intézményeknek is, akik ma vehették át a Minősített Közművelődési Intézmények címet az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

„Ez a város már a kultúra pezsgő forgataga. A kultúra otthona lettünk. Hiszen mind az érdeklődés tekintetében, mind pedig a rendezvények tekintetében élen járunk a térségben" - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.  

A Magyar Kultúra Napját ünneplő rendezvénysorozat első napja Sasvári Sándor „Ha van közös akarat…” című önálló estjével ért véget.

 

Forrás: ozd.hu >>>

További fotók az eseményről ITT >>>

Twitter
Vissza