Múlt-Jelen-Jövő 170 éves az ózdi kohászat kiállítás

Az idei Ózdi Napokon az emlékezés mellett egy kiállítás is megnyílt. A Múlt-Jelen-Jövő című tárlat nemcsak a kohászat, és a gyár történetét, hanem az egész város kialakulását is bemutatta. A tablókat végignézve a látogató képet kaphatott Ózd ipar- és kultúrtörténetéről, és a város fejlesztésének elképzeléseiről is.

A Kohász himnusz elszavalásával kezdte el köszöntőjét Janiczak Dávid. A polgármester a Múlt-Jelen-Jövő című kiállítás megnyitóján felidézte saját, gyárral kapcsolatos emlékeit. Azt mondta, halványan ugyan, de még emlékszik a gyári dudaszó Ózd életritmusát meghatározó hangjára.

„Hányan és hányan gondolnak azóta is nap, mint nap a poros, zajos, olajos, tűzforró munkahelyre úgy, mint életük legszebb korszakára. Hányan és hányan emlékeznek még a műszakváltáskor hömpölygő embertömegre, a lüktető, élő városra" - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

A rövid beszéd után a látogatók megtekinthették a kiállítást. A Városi Múzeum munkatársai által összeállított tablókon megelevenedett minden, ami Ózdot várossá tette. Az ipar- és kultúrtörténeti különlegességeket az eredeti dokumentációk alapján dolgozták fel, a Rimamurány Vasmű Rt. megalakulásától egészen a végnapokig bemutatták az Ózdi Kohászati Üzemek történetét.

„Emellett- mivel a kiállítás címe Múlt-Jelen-Jövő – azokat a látványterveket és koncepcionális ötleteket is bemutatja, amelyek a közeljövőben valósulnak meg, illetve megvalósuló félben vannak. Itt azokat az épületeket és területeket érintik, amelyek szerves részét képezték, vagy közvetlenül kötődtek magához a nagy vállalathoz" - mondta Farkas Péter Barnabás, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény intézményvezetője.

A kiállítást néhány hónapig az Olvasóban tekinthetik meg az érdeklődők, aztán a tervek szerint különböző rendezvényeken is bemutatják a város múltját és jövőjét megjelenítő tablókat.

Forrás: ozd.hu>>>

Galéria az eseményről ITT>>>

Twitter
Vissza