VII. Ipari Örökségvédelmi Konferencia

A MaNDA projekt nemcsak egy kulturális munkahely, hanem üzenet a jövőnek, mondta Riz Gábor a mai Örökségvédelmi Konferencián. Az országgyűlési képviselő a XVII. Ózdi Napok programjainak keretében beszélt a város múltjáról és jövőjéről. A rendezvények sorában megkoszorúzták Rombauer Tivadar emléktábláját, és életműve előtt is tisztelegtek.

A város életét évtizedekig meghatározó fújással kezdődött el a megemlékezés. Az ózdi vasgyár meghatározó szerepet töltött be a magyar vaskohászatban, alapítása Rombauer Tivadar nevéhez fűződik. Építése 1846-ban indult, a kohómérnök vezetésével.

„A vasmű Ózdra telepítését Rombauer Tivadar a Selmecbányai Akadémián kitűnő eredménnyel végzett tettre kész kohó és bányamérnök szorgalmazta legjobban. Elképzeléseiről meggyőzte a vezetőséget, támogatót szerzett, így őt tekinthetjük az ózdi gyár alapítójának" - mondta Máté László, nyugalmazott kohómérnök.

A hagyományokhoz hűen idén is megkoszorúzták Rombauer Tivadar emléktábláját. A polgármester után a helyi civil szervezetek képviselői is elhelyezték az emlékezés virágait a gyáralapító plakettjénél. Ezt követően az Ózdi Muzeális Gyűjteményhez vonultak az ünneplők, ahol Farkas Péter Barnabás, az intézmény vezetője mutatta be pár mondatban az ott zajló felújítási munkákat.

Az Ózdi Napok programjai az Olvasóban folytatódtak a VII. Ipari Örökségvédelmi Konferenciával, ahol Riz Gábor a hagyomány és a modernizáció fontosságáról beszélt. Az országgyűlési képviselő szerint a MaNDA projekt azért is kiemelkedő beruházás, mert az nemcsak egy kulturális munkahely lesz, hanem olyan üzenet a jövőnek, amely rámutat, hogy szükség van a szakképzett munkaerőre Ózdon.

„Ózd vállalja a múltját. Vállalja azzal együtt, hogy van mit gondoznia. Van olyan örökségünk, amelyet a gyermekeinknek, unokáinknak meg kell ismernie. Vannak olyan létesítményeink, amelyeket fönn kell tartani. Talán más tartalommal, de az utókor számára megtekinthető, látogatott formában, hiszen ezek a létesítmények valamikor részei voltak annak a gyárnak, amely több tízezer ember számára adott munkát" - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A konferencia további részében Nyalka Antal, a MaNDA beruházás szakmai vezetője az egykori Fúvógépházból megépülő Film és Élményparkot mutatta be, de szó esett a Gyártörténeti Emlékparkról, és az Erőmű épületében kialakítandó Kulturális GPS-ről is.

Forrás: ozd.hu>>>

Galéria az eseményről ITT>>>


Twitter
Vissza