"SVÁB-EST"

Megalakulás óta első alkalommal szervezett városi rendezvényt az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat. A Sváb-estnek az Olvasó Adorján Lajos terme adott otthont.

52_0_300.jpg

A kulturális programot Riz Gábor országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos nyitotta meg, aki a Kárpát-medencében élő magyarság és a velünk együtt élő népek közös történelmi múltját hangsúlyozta ki köszöntő szavaiban.

„Külön öröm, hogy az első olyan est van Ózdon, amely a svábokat, mint önálló identitású, önálló kultúrájú és büszke népcsoportot jellemzi. Jó, hogy itt élnek velünk, Jó az, hogy együtt vagyunk sok száz év óta. Ők a maguk tudását hozzátették mindahhoz, amit itt a vas és bányászat kultúrájaként ismerünk. Ha csak a kohászat és bányászat selmeci örökségére gondolunk, akkor mindenütt ott voltak a svábok, akik hozták magukkal ezt a tudást” - fogalmazott köszöntőjében Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Göncfalvi Éva az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a 2011. évi népszámlálás során városunkban 151 fő vallotta magát német nemzetiségűnek, de valójában sokkal nagyobb azoknak a száma akik őrzi ezt az identitást, és ápolják a sváb hagyományokat, kulturális értékeket. Beszédében felsorolta önkormányzatuk eddigi eredményeit és kitért a jövőbeni tervekre is.

„Nem csak egy estről van is itt szó. Önkormányzatunk éves szinten több rendezvényt is tervez. Német színházi előadásokra, az általános iskolákkal közösen együttműködve regionális nemzetiségi rendezvényekre, német nyelvű táborokra is gondolunk. A következő években pedig már szeretnénk bekapcsolódni a város és a megye rendezvényeihez is”  - mondta Göncfalvi Éva, az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

Az est programjainak sorában helyet kapott a zene is. Először a Bolyky Tamás Általános Iskola diákja adtak elő mesemusical részleteket német nyelven, majd a Sramlikings együttes lépett a színpadra. A meghívott vendégek a rendezvény kísérőprogramjaként megtekinthették azt a fotókiállítást is, amely a magyarországi német népviseleteket mutatta be.

További fotók a galériában ITT>>>

Forrás: ozd.hu>>>

Twitter
Vissza