Magyar Kultúra Napja

Az idei Magyar Kultúra Napján, január 22-én immár negyedik éve került adományozásra a „Művelődésért” kitüntető díj, s idén az a megtiszteltetés érte az Ózdi Művelődési Intézményeket, hogy az Olvasó épülete adhatott otthont a Megye Kultúrájáért kitüntető díj kiosztásának is

 

 

A Himnusz hangjaival kezdődött január 22-én a kultúra napi ünnepség az Olvasó Színháztermében. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be költeményét, amely azóta a magyar nemzet jelképévé vált. Riz Gábor, országgyűlési képviselő nyitóbeszédében úgy fogalmazott: nemzeti imánk keretet ad a magyarság kultúrájának.


56_0_300.jpg
„Van saját kultúránk, van saját múltunk, saját történelmünk, amelyet gondoznunk, ápolnunk kell. Ezen a napon különös jelentősége van ennek” - fogalmazott beszédében Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Ríz Gábor köszöntő szavai után került sor a kitüntető díjak ünnepélyes átadására. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Népművelők Egyesületének díját, a megye kultúrájáért végzett  tevékenységéért Bordás István a sárospataki Képtár vezetője kapta. Ugyanezzel a díjjal jutalmazták az ÓMI Zenés Színházat is. A művészeti csoport nevében, annak vezetője Béri László vehette át az emlékplakettet Csatlósné Komáromi Katalintól, a megyei népművelők egyesületének elnökétől.

Ezt követően a helyi „Művelődésért” kitüntető díjakat adták át. A díj megalapításának történetét és célját Pappné Szalka Magdolna, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója ismertette az egybegyűltekkel. Ezt a címet azoknak a magánembereknek, szervezeteknek ítéli oda az ÓMI igazgatótanácsa, akik aktív szereplésükkel, vagy folyamatos segítségükkel támogatják az ózdi kultúrát. Ezen a téren végzett aktivitásáért Döbör Istvánnét, az Ózdi Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője érte idén ez a megtiszteltetés.

„Így 60 év fölött ez egy mérföldkő számomra, egyfajta összegzés. Még elég frissnek érzem magamat ahhoz, hogy újult erővel folytassam tovább a megkezdett munkát” - mondta Döbör Istvánné. 

Kulturális támogatás, mecenatúra kategóriában idén az Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. kapta a díjat, amelyet Bukovinszky Zsolt ügyvezető-főszerkesztő vett át az ÓMI igazgatótanácsának tagjaitól.

„Sok segítséget kapunk azoktól, akik ezt a díjat megalapították. Hiszen közösek a céljaink, ami nem más, mint hogy kulturált kikapcsolódási lehetőséget biztosítsunk a város lakói számára és bemutassuk annak gazdag tárházát” - fogalmazott Bukovinszky Zsolt, főszerkesztő.

A díjak átadása után Janiczak Dávid Ózd város polgármestere osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel a kultúra, mint közösségi érték fontosságáról

„A nemzetünket felépítő közösségeket összeköti néhány alapvető dolog. Ilyen az anyanyelvünk, a közös hagyományaink, a közös múltunk; egy szóval a magyar kultúra” - mondta ünnepi beszédében Janiczak Dávid, polgármester.

Az ünnepi műsort Huszárik Kata és Nagy Anna önálló estje követte. A két színművész  Lázár Ervin írásaiból összeállított műsorukat mutatták be a színházterem közönségének.

 

Fotók az eseményről itt

Forrás: ozd.hu

 

Twitter Share on Google+
Vissza