A hímzők újabb sikerei

Az Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör újabb országos sikert ért el. 2016. március 4-6. között a Békéscsabán megrendezett XV. Országos Textiles Konferencián pályadíjjal méltatták a csoport munkásságát.

61_0_300.jpg

A  négy évtizedes múltra visszatekintő Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör2015-ben  nagyon sikeres évet zárt Lukácsy Lászlóné szakkörvezető irányításával.

 

Júniusban rendezték a „Magyar kézművesség – 2015” kiállítást, ahol a zsűri kiállításra érdemesnek ítélte a kör pályamunkáit. Az országból közel 3.000 pályamunka érkezett be az országos értékelésre, s ezek közül 270 alkotás került kiállításra. A csoport több tagja is díjazásban részesült.

2015. július 22-én Janiczak Dávid, városunk polgármestere ismerte el a kör két tagja, Lukácsy Lászlóné és Csépányi Albertné tevékenységét.

2015. augusztusában  a Matyóföldi Nemzetközi Folklórfesztivál keretében  nyílt meg az „Élő népművészet – 2015” regionális kiállítása Mezőkövesden. Erre a kiállításra a kör 2 egyenként 6 – 6 alkotásból álló pályamunkáját válogatta be a szakértő zsűri. 

2015. októberében az „Élő Népművészet” elnevezésű országos népművészeti kiállításon is láthatták az érdeklődők a Zobor-vidéki hímzések felhasználásával késztett alkotásaikat. A szakértő zsűri a kiemelkedő munkákért „Bronz” oklevéllel díjazták őket.

2016. év elején a Békés Megyei Népművészeti Egyesület írt ki pályázatot. Ezen szervezet rendezte meg Békéscsabán március 4-6-án a XV. Országos Textiles Konferenciát. A találkozó mellett egy országos kiállítást is rendeztek. A kiállításra az ország minden részéből nyújtottak be pályamunkákat – az Aranygyűszű tagjai is. A 6 darabból álló gömöri csomós hímzéstechnikával készült kollekciót Lukácsy Lászlóné tervezte, s Mészárosné Bóta Erzsébet, Csépányi Albertné és Mizerákné Kovács Katalin készített el.

A szakértő zsűri a pályamunkát kiállításra érdemesnek ítélte.

Csépányi Albertné és Lukácsy Lászlóné részt vett a textiles konferencián is – itt érte őket a nagy meglepetés: a zsűri pályadíjjal jutalmazta az Aranygyűszű 6 darabos kollekcióját.

A csoport tagjai nagy lelkesedéssel készülnek az év „nagy”, országos programjaira, a „Magyar Kézművesség – 2016” kiállításra, illetve a mezőkövesdi „Százrózsás” hímző pályázatra. Abban is bíznak, hogy végre állandó kiállítási helyet is kapnak majd az év folyamán.

Fotók az eseményről itt

ÓMI

Twitter
Vissza