Újabb teltház a Szabad Egyetemen

Ismét teltházas előadás Szabad Egyetem keretein belül

Március 31-én, csütörtökön 17 órától került sor az Olvasó emeleti Adorján Lajos termében az Ózdi Szabadegyetem  V.  évadjának második előadására. Dancsok Tamás, a sorozat házigazdája ezúttal a székelyudvarhelyi Fazakas Szabolcsot hívta meg.

62_0_300.jpg

A székely fiatalember 11 évvel ezelőtt gondolt egy merészet, s Budapestről visszatérve szülővárosába elindított egy projektet. Az alapgondolat az volt, hogy Erdély nemcsak Drakula szülőhazája. Az ezer éve itt élő székelységnek rengeteg mondája, legendája van. Ezeket a legendákat már a nagy mesemondó, Benedek Elek is gyűjtötte, s azóta is sokan foglalkoztak a kérdéskörrel. Mára már több mint másfélszáz monda, legenda került összegyűjtésre. Ezt a 156 történetet foglalja keretbe a Székelyföldi Legendárium. Ennek a projektnek a kitalálója, vezetője Fazakas Szabolcs.

A legendákat először nyelvezetileg kissé átalakították, hogy a mai gyerekek is megértsék, élvezzék. Az összegyűjtött legendákat először könyv alakban jelentették meg. Elmondása szerint már több mint 30.000 kötetet adtak el Erdélyországban. (Ez a példányszám kirívóan magas, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a magyarság lélekszáma Erdélyben már nem éri el  a 2 milliót. A könyvkiadás területén 5 – 6 ezer eladott példány már nagyon nagy sikernek számít.)

A Legendárium könyv alakban történő kiadását egy, a székely mesevilágot megjelenítő térkép kiadása követte – ennek is nagy sikere lett.  A térképet kifestő, kártya, kirakós kocka kiadása követte.

A projekt tagjai felvették a kapcsolatot a Legendáriumban szereplő helyszínek vendéglátósaival, hogy a Legendárium kapcsán érkező vendégeket fogadják, számukra élményeket, programokat biztosítsanak. Az idő elteltével az idegenforgalom is fellendült az érintett területeken, s ez bevételt és új munkahelyeket is jelentett.

A sikerek újabb fejlesztésekre ösztönözték a projekt vezetőit, munkatársait. A Legendárium elemeire épülő társasjátékot fejlesztettek ki, majd az egyik epizódot filmre is vitték. Saját erőből, minimális anyagi ráfordítással rajzfilmet készítettek, s hoztak forgalomba. Ez a sor folytatják, újabb epizódokat visznek filmre. (A most elkészült legfrissebb rajzfilmet láthatták is a Szabadegyetem nézői is.)

A másfél órás előadás során a projekt megvalósítását ismertette Fazakas Szabolcs. Szólt a nehézségekről, az irigyekről, a hátráltatókról, de beszélt a tanulságokról, az örömökről is. Arról, hogy egyre többen ismerik a Székelyföldi Legendáriumot, ezáltal megismerhetik a székelyek történelmét, történeteit, földrajzát. Újabb kapocs lehet az anyaország és az elszakított területek között.

 

Fotók az eseményről itt

ÓMI

Twitter
Vissza