ÓZDIAK A MATYÓ FESZTIVÁLON

2009. nyara után ismét voltak ózdi közreműködői a rendezvénynek. A szervezők az Ózdi Művelődési Intézmények Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkörét és az Ózdi Néptánc Egyesületet hívták meg.

 

Az idén augusztus első hétvégéjén rendezte meg Mezőkövesden a Matyó Népművészeti Egyesület a Matyóföldi Folklórfesztvált.

 

2009. nyara után ismét voltak ózdi közreműködői a rendezvénynek. A szervezők az Ózdi Művelődési Intézmények Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkörét és az Ózdi Néptánc Egyesületet hívták meg.

 

A hímző asszonyok és a táncosok szombaton kora reggel keltek útra. A hímző asszonyok Mezőkövesd „Hadas” városrészében, a fesztivál egyik színhelyén a „Mesterségek Házának” udvarán kaptak helyet. Itt egy kiállításon bemutatták alkotásaikat, napközben pedig megmutatták az érdeklődőknek, hogyan készülnek ezek a remekművek, elbeszélgettek a ”műhelytitkokról”, szakmai tapasztalatcserén vették részt a helyi alkotókkal.

 

A néptáncosok a szombati napon szintén a „Hadas” városrészben a Táncpajtában két alkalommal léptek fel. A déli órákban és a délután folyamán egy – egy félórás műsort adtak – nagy közönségsikerrel.

 

Este szintén a Táncpajtában egy éjszakába nyúló táncházban szórakoztak a fellépő együttesek tagjai és az érdeklődők.

 

Vasárnap a Zsóry fürdőben mutatkoztak be a táncosok. Az öltőző épület mellett felállított színpadon ismét egy félórás műsort adtak a 300 – 400 fős közönség előtt.

 

A délután a „Matyó lakodalmas” jegyében telt el. A Táncpajtában először vőfély vetélkedő zajlott, majd bemutatkozott a matyó jegyespár. Ezt követően valamennyi fellépő néptáncegyüttes bemutatta a tájegységükre jellemző jegyespári viseletet. Az ózdiak egy gyönyörű gömöri viseletben felvonuló jegyespárt állítottak színpadra.

 

A jegyespárok bemutatója után a „lakodalmas menet” útnak indult. A város főteréről a Kavicsos – tó mellet, a sportcsarnok előtt felállított színpadig vonult a táncosok csoportja, akit a helyi érdeklődők is követhettek.

 

Az ózdiak itt is nagy sikert arattak. A felvonulásukat a Folkbetyárok Zenekar tagjai élőzenével kísérték, s a menettánc mellett,  az elágazásoknál egy – egy koreográfiát is bemutattak, bevonva a táncba az érdeklődőket is.

 

A Matyóföldi Folklórfesztivál a felvonulást követően a nagyszínpadon rendezett gálaműsorral zárult, ahol valamennyi résztvevő csoport bemutatkozott a  több mint ezer főre duzzadt közönség előtt.  

Az eseményről készült fotók megtekinthetők ITT! >>>

 

Twitter Share on Google+
Vissza