Egyedülálló táncos előadás

Egyedülálló táncszínházi produkciónak lehetett részese az ózdi közönség. Az ÓMI Zenés Színház Tánckara és a Szabad Szombat Táncegyüttes fiataljai közös darabot mutattak be az Olvasó színpadán. Céljuk az volt, hogy többet mutassanak annál, mint amit eddig megszokott tőlük a publikum. A „Napos oldal” című előadásban a lábaké volt a főszerep.

Hosszú hónapok kemény munkájának gyümölcse érett be pénteken. Helyi fiatalok premier előadását láthatta a közönség. Közel egy évvel ezelőtt kezdődött az egész, amikor is két helyi társulat tíz lelkes tagja összefogott annak érdekében, hogy új, önálló és egyedi produkciót hozzanak létre. Így született meg a „Napos oldal” címet viselő táncszínházi előadás, amelyben szavak nélkül, a mozdulatok nyelvén elevenedtek meg az érzelmek. A darab címe és mondanivalója arra utalt, hogy mindig van kiút a sötétségből a fény felé. A színpadkép egyszerűsége mellett sokkal erőteljesebb volt az előadás érzelmi töltete. A koreográfia töredékekből, pillanatmorzsákból állt össze, mozdulatsorokból bontakoztak ki az életképek.

74_0_300.jpg

„Én minden előadás előtt izgulok, de úgy mentem fel a színpadra, hogy ez jó lesz és mindenki így állt hozzá” - mondta Sikur Katalin.

A darab megálmodója Dobos Eszter, egy korábbi ötletet dolgozott tovább, annak érdekében, hogy megszülethessen az előadás. Persze szükség volt ehhez olyan elszánt fiatalokra is, akik bár más-más műfajból érkeztek, mégis közös táncnyelvet tudtak kialakítani egymással. A néptánc képviselőinek nemcsak kihívás, de kaland is volt egyben, hogy más stílusban próbálhatták ki magukat.

„Új táncstílusokkal tudtunk megismerkedni, új lépésekkel, új érzésekkel. Ez csodálatos volt és gazdagabbak lettünk rengeteg élménnyel” - nyilatkozta Szűcs Gergő.

A fiatalokat Béri László, az ÓMI Zenés Színház művészeti vezetője is ellátta tanácsokkal, és társulatának több tagja is hasonló módon nyújtott segítséget.

„Ha lenne ennek folytatása én szeretnék – mint művészeti vezető – benne lenni jobban, több tanáccsal ellátni a táncosokat. Én azt mondom, hogy ez így elsőre rendkívül jó volt” - fogalmazott Béri László, az ÓMI Zenés Színház művészeti vezetője.

A rengeteg próba végeredményre sokan voltak kíváncsiak, idősek és fiatalok egyaránt.

„Nagyon sok munka van ebben, beszéltük is a barátnőimmel, hogy rengeteget dolgoztak ezek a fiatalok, hogy színpadra kerüljön ez a produkció, de megérte nekik, mert annyira boldogok. Felszabadultak a végére, mi meg sírtunk” - mondta Győrffi Zoltánné.

„Jó dolog azt a sok munkát, amit belefektettünk, most kiadni magunkból és a visszajelzések alapján ez tényleg tetszik a nézőknek” - nyilatkozta Dobos Eszter, tánckari vezető.

Az est folyamán a szerelem, a vívódás, a szabadságvágy és a fiatalság megannyi jellemzője kelt életre a színpadon. A táncszínházi produkció nagy sikert aratott, így ennek tükrében az Olvasó ősszel újra műsorra tűzi az előadást.

 

 

 

Forrás: www.ozd.hu

Twitter Share on Google+
Vissza