Szent István Ünnepe

Közösen tölthették az ózdiak augusztus 20-át az Ifjúsági Parkban. Az államalapítás ünnepén, Szent István napján a megemlékezésé és a kikapcsolódásé volt a főszerep. A szervezők változatos színpadi és kiegészítő programokkal várták a helyszínre kilátogatókat. Az amatőr művészeti csoportok előadásai mellett sztárvendégek, és tűzijáték is szórakoztatta az érdeklődőket.

Igazi nyári meleg várta augusztus 20-án a kikapcsolódni vágyókat. Az Ifjúsági Parkban számtalan program közül választhattak mindazok, akik úgy gondolták, hogy a városi nagyrendezvényen töltik Államalapításunk Ünnepét. A szervezők minden korosztályra gondoltak. A gyerekeket lovaglási lehetőség várta, és a bazársor kínálata, a felfújható légvár, valamint a vidámpark is elsősorban őket célozta meg. Az ózdi gyár történetét bemutató szabadtéri fotókiállítás már inkább a felnőtteknek szólt. A színpadon kora délutántól késő estig folyamatosan zajlottak a programok.

75_0_300.jpg

„Én kellemesnek találom. A Felvidékről jöttünk, hogy együtt ünnepeljünk Önökkel. Úgy gondolom, hogy itt mindenki jól érezheti magát, ez egy szép alkalom” - mondta Madarász Béla.

„Azért látogattam ki, mert egyedül vagyok és érdekelt, hogy mit adnak elő. Délelőtt is kint voltam, akkor a horgászokhoz látogattam ki, és most is kijöttem, hogy megnézzem a műsorokat” - nyilatkozta Barabás Frigyesné.

A színpadon helyi néptánc együttesek váltották egymást. Fellépéseik közé a szervezők becsempészték az olasz dallamokat is. Erox Martini műsora sokak tetszését elnyerte. Őt az Erica C. tánciskola helyi növendékei követték, ízelítőt adva tánctudásukból.

A délután 5 órától kezdődő hivatalos ceremónián Janiczak Dávid Ózd város polgármestere mondott ünnepi beszédet, amelyben a nemzeti összetartozás, és több mint 1000 esztendős történelmi múltunk értékét emelte ki.

„Számomra Szent István királyunk műve azt üzeni, hogy Isten oltalmában, akár komoly harcok árán is, de soha el nem fáradva, soha meg nem alkudva, soha fel nem adva kell küzdenünk boldogulásunkért, kitartani városunkért és kitartani egymásért, hogy Ózdnak is biztos és stabil jövője legyen az elkövetkezendő nemzedékek számára” - mondta beszédében Janiczak Dávid, polgármester.

Az államalapítás, az alkotmány, és a Szent Korona előtt tisztelgett városunk több vezetője is. A köszöntő gondolatok után Szőke Gábor plébános kért áldást a nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyérre.

„Nemcsak kérni, de megköszönni is akarjuk az új kenyeret neked, aki a gondunkat viseled. Hálát adunk mindazok munkájáért, akik szántottak, vetettek, arattak, szállítottak őröltek, dagasztottak, sütötték, hogy illatos ajándékod mindennap asztalunkra kerüljék. Urunk fogadd érte köszönetünket és áldd meg asztalunkra került kenyerünket” - fogalmazott Szőke Gábor, plébános.

A megszentelt kenyeret városunk polgármestere szelte meg, és a hagyományokat követve szétosztották azt az ünneplők között az Ózdi Néptánc Egyesület, valamint a SINOSZ helyi szervezetének közreműködésével. Az esti órákban az alkalomhoz illően egy nemzeti érzelmű zenekar, a Hungarica együttes adott nagykoncertet az ózdi közönség előtt. Az augusztus 20-i ünnepséget zenés tűzijáték zárta.

 

Fotók az eseményről itt

Forrás: www.ozd.hu

Twitter Share on Google+
Vissza