Fili Koncert

Harmadszor látogatott Ózdra a Szentegyházi Gyermekfilharmónia. Legutóbb 6 évvel ezelőtt az adventi időszakban adtak koncertet városunkban. A több mint három évtizedes múltra visszatekintő erdélyi kórus és zenekar klasszikus művekkel és népdal feldolgozásokkal szórakoztatta az ózdi közönséget.

A Szentegyházi Gyermekfilharmónián kívül soha nem állt népesebb együttes az Olvasó Színpadán. A vendégeket Kovács Ottó, a Bolyky Tamás Általános Iskola igazgatója köszöntötte, hiszen az ő közbenjárásának köszönhető a jó kapcsolat, a filharmónia és városunk között. Janiczak Dávid Ózd polgármestere is látta, hallotta már őket, és elismerésének adott hangot a hangversenyt felvezető szavaiban.

76_0_300.jpg

A közel 140-fős csapat nagyobb része kórustagokból, kisebb része fúvós és vonós zenekari tagokból áll. Produkciójukra szép számmal voltak kíváncsiak az ózdiak, hiszen a röviden csak Filinek becézett nagy múltú együttes igencsak népszerű. A székelyföldi Hargita megyében található Szentegyháza a legmagasabban fekvő magyar település, másik nevezetessége pedig az említett kórus és zenekar. Haáz Sándor karnagy vezénylete alatt működnek immár 35 éve.

„Ez tulajdonképpen nem is egy zenei együttes, hanem egy nagy együtt légző közösség, ahol a zenekar és a kórustagok között sincs különbség. Ahol a 9 évestől, a 21 évesig mindenki egy gondolatkörben mozog és létezik. Szerintem ez a közösségi nagy aura tartja össze ezt az együttest” - fogalmazott Haáz Sándor, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia karnagya.

Annak idején egy tanévzáró ünnepségre készült rövid kis műsorral kezdődött az egész, és annak sikere után nyilvánvaló volt a folytatás. Az együttes tagjainak székely egyenruhája és saját jelvénye is van, Filisnek lenni pedig igazi megtiszteltetés.

„Négy évvel ezelőtt csatlakoztam, kórustag vagyok. Ez nagyon felemelő érzés, mert küldetésként tekintek a turnékra, hogy elvisszük világszerte azt, hogy mi székelyek vagyunk, és ez jó érzés” - mondta Kardos Kincső Ida, kórustag.

A Gyermekfilharmónia több mint 1000 fellépéssel büszkélkedhet. A szinte nagycsaládként működő együttes elsődleges feladatának tekinti a hagyományőrzést, és a dalok erején alapuló közösségteremtést.  A Filisek magyar történelmi dalokkal, katonaénekekkel, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokkal készültek és más népek dalaiból is ízelítőt adtak az ózdi közönségnek.

 

Fotók az eseményről itt

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza