Komolyzenei koncert

Szláv zeneszerzők vokális és zongoramuzsikája csendült fel az Olvasó színpadán. Az érdeklődők a Besztercebányai Művészeti Akadémia professzor asszonyának Mária Tomanovának énekes előadását, és Zulfizár Zázrivá zongoraművész játékát hallgathatták meg. Városunk egyik állomása volt a szlovák előadóművészek borsod megyei hangversenykörútjának.

Ismert és kevésbé ismert szláv szerzők dallamait ismerhette meg az ózdi közönség. A Szlovákiából érkező vendégelőadók hazájuk elismert zeneművészei, akik most néhány hangverseny erejéig a magyar közönség körében is népszerűsíteni szeretnék a szláv zene szépségét. Mária Tomanová a Zsolnai Konzervatóriumban kezdte meg tanulmányait, majd a Pozsonyi Zeneakadémián folytatta. Számos opera és operett karaktert formált meg a színpadon, megannyi kitüntetés és díj birtokosa. 10 éve a Besztercebányai Művészeti Akadémián tanít opera és szólóéneket.

86_0_300.jpg

„Az akadémia jó kapcsolatot ápol a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetével és az Erasmus program keretében tavaly is ellátogattam Magyarországra kurzust tartani a hallgatóknak. Ez adta az apropóját annak, hogy idén is eljöjjek és kolléganőmmel együtt szláv szerzők műveit játszuk. Nagyon szeretek Magyarországon koncertezni és szeretem az itteni lelkes közönséget” - mondta prof. Maria Tomanová, opera- és szólóénekes.

Mária Tomanová szoprán előadásában szláv népdalok, szerelmes dalok és operaáriák csendültek fel. A tadzsikisztáni születésű Zulfizár Zázrivá kísérte őt zongorán. Az előadóművész Oroszországban, majd Szlovákiában folytatta zenei tanulmányait. Jelenleg a Besztercebányai Művészeti Akadémia Zenei Fakultásán zongorakísérő és a helyi konzervatórium tanára.

„A professzor asszonnyal már több mint 5 éve dolgozunk együtt. Örülök, hogy erre a magyarországi turnéra én jöhettem vele zongorakísérőként, mert nagyon tetszik nekem az itteni kultúra, a magyar emberek. Az ország egész atmoszférája közel áll hozzám, és a magyar zeneiskolák magas színvonala is nagy hatással van rám” - fogalmazott Zulfizár Zázrivá, zongoraművész.

A zeneművészek Európa számos országában megfordultak már, mindenhol sikert aratva előadásaikkal. Ózd csupán egyik állomása volt borsodi megyei hangversenykörútjuknak. A napokban Kazincbarcikán és Miskolcon is adnak koncertet.

 

Fotók az eseményről: itt.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter Share on Google+
Vissza