III.Adorján Lajos Néptánctalálkozó

Néptáncegyüttesek elevenítették fel Adorján Lajos emlékét. Az amatőr néptáncmozgalom nagy egyéniségének nevét viselő találkozót immár harmadik alkalommal rendezték meg az Olvasó Színháztermében. A házigazda ezúttal is az Ózdi Néptánc Egyesület volt, akik meghívott vendégeikkel közösen idén is színvonalas gálával szórakoztatták a közönséget

Hagyományőrzés, a néptánc iránti közös szenvedély és tisztelgés egy életmű előtt. Ezek alapozták meg az Adorján Lajos Néptánctalálkozó hangulatát. A 2013-ban elhunyt Lajos bácsi munkájáról és ránk hagyott örökségéről 3 éve emlékszik meg ilyen formában az Ózdi Néptánc Egyesület. Minden évben a hazai és a felvidéki néptáncmozgalom jeles képviselőit hívják meg erre az alkalomra. Idén az ózdi néptáncosok mellett mezőkövesdi, sárospataki, valamint rimaszombati és füleki fellépői is voltak a rendezvénynek.

„Először járunk Ózdon, nagyon meglepett a néptáncgála közönségének a létszáma. Úgy látszik, sokan szeretik a folklórt, a néptáncra itt is bejönnek az emberek" - mondta Varga Norbert, a füleki Rakonca Néptáncegyüttes művészeti vezetője.  

„Mindig szívesen jövünk ide. Másodszor vagyunk itt, sajnos most csak négy párral tudunk részt venni, de reméljük, hogy jövőre is meghívást kapunk, mert szívesen jövünk vissza Ózdra” - nyilatkozta a mezőkövesdi Matyó Néptáncegyüttes táncosa, Nyeste Sándor.

A találkozó mindig nagy eseménynek számít a műfaj szerelmesei számára. A fellépők ezúttal is változatos produkciókkal készültek, és többféle tájegység táncait ismertették meg a közönséggel. A talpalávalót a Garaboly együttes húzta, muzsikájukkal megalapozták a jó hangulatot. A házigazdák a műsor második felében léptek színpadra, két koreográfiát is bemutatva a nézőknek. Az Ózdi Néptánc Egyesület élén a közelmúltban változás történt, a leköszönő elnöktől Tartó Lajostól Tóth Zsolt vette át a stafétát.

„Megpróbálok én is helytállni, szeretnék néhány változást megvalósítani. Ózdon valahogy rendbe kellene tenni a néptáncot. Nagy szívfájdalmam, hogy itt sok táncegyüttes van, holott egy nagy csapatnak kellene lenni. Megpróbálom majd összefogni az egészet. Ez az egyik tervem, a másik pedig az, hogy sok-sok koreográfiát csináljunk, hogy kicsit fellendüljön ez az egész” - fogalmazott Tóth Zsolt, az Ózdi Néptánc Egyesület elnöke.

A találkozóra meghívást kapott a többi ózdi táncegyüttes is. Fellépett a Gyöngyvirág Néptánc Egyesület, a Vadszilvák gyermek csoport és a Szabad Szombat fiataljai is. Színe-java ott volt a gálán a helyi néptáncosoknak, akik bebizonyították, hogy méltó folytatói a hagyományoknak és Adorján Lajos emlékének.

Fotók az eseményről: itt.

Forrás: www.ozd.hu


Twitter
Vissza