Szabadegyetem

Az 1956-os forradalom ózdi eseményeiről tartott előadást dr. Nagy Péter történész az Olvasó Színháztermében. Az Ózdi Szabadegyetem keretében ezúttal olyan téma elevenedett meg, amelyről még nem született könyv, és csak érintőlegesen szólnak róla egyes tanulmányok. A fiatal ózdi történész megpróbált átfogó képet alkotni arról, hogyan zajlottak le a 60 évvel ezelőtti események városunkban.

Történelemóra az ózdi '56-ról. Akár ez is lehetett volna a mottója a Szabadegyetem legutóbbi előadásának. A rendezvénysorozat ötletgazdája és főszervezője Dancsok Tamás szerint ez egy olyan téma, amelyről nem csak a 60 éves évforduló kapcsán kell beszélni. Éppen ezért hívta meg előadónak dr. Nagy Péter ózdi születésű történészt, aki éppen ezt az időszakot kutatja.

„Ez egy annyira különleges téma. Sokan kerülgetik is, mert nem akarnak régi sebeket feltépni. Ez egy olyan téma, amiről beszélni kell. Engem is nagyon érdekel, mert én sem tudom, hogy azalatt a 30 nap alatt itt Ózdon pontosan mi is történt” - mondta Dancsok Tamás, főszervező.

„Az 1956-os forradalom ózdi pillanatai, véres eseményei és azok következményei” – ezt a címet adta dr. Nagy Péter múltidéző előadásának. A fiatal történész elmondta, hogy nagyon nehéz kibogozni a szálakat, és kronológiát felállítani. Fontosnak tartja, hogy az átpolitizált '56-os kép helyett a reális valóságról kapjanak információt az emberek, különösen a mai fiatalok. Előadásában az események hátterének megvilágítására is nagy hangsúlyt helyezett.

„Az ózdi '56 témája rendkívül összetett és érdekes. Itt sokkal másképp történtek az események, mint Budapesten. Itt két nappal később kezdődtek el a felvonulások és a tüntetések, és sajnálatos módon történtek lincselések is, amelyek mind a mai napig meghatározzák az itt élőknek az emlékezetét. Nem utolsó szempont az sem, hogy itt a forradalom és a szabadságharc is jóval tovább tartott, mint a fővárosban” - fogalmazott dr. Nagy Péter, történész.

Levéltári iratanyagokból, idős emberek interjúiból állította össze a fiatal történész az ózdi '56 témájának feldolgozását. Dr. Nagy Péter tollából hamarosan egy tanulmány is megjelenik majd ennek kapcsán, és úgy látja, hogy könyv formájában is érdemes lenne megosztani hiteles forrásokból szerzett ismereteit. Az előadássorozat főszervezője elmondta, hogy januárban Sport és Média 3 címmel ismét jelentkezik a Szabadegyetem. A meghívott vendégek személye jelenleg még egyeztetés alatt áll. Annyi biztos, hogy lesznek új szereplői, de olyanok is visszatérnek, akikkel az legelső ilyen előadáson már találkozhatott a közönség.

 

Fotók az eseményről: itt.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter Share on Google+
Vissza