Ezüst vasárnap-3.gyertya

A harmadik, az örömet jelképező gyertyát is meggyújtották a város adventi koszorúján. A rendezvényen folytatódott a vásári forgatag, változatos programok és karácsonyi hangulat várt a Városház térre kilátogatókra. Az egybegyűlteket Farkas Péter Barnabás alpolgármester köszöntötte, aki beszédében egy gyermekkori emléket elevenített fel, majd Lezákné Hajdu Enikő református lelkész osztotta meg adventi gondolatait a jelenlévőkkel.

A harmadik adventi vasárnapon is vásári forgatag várta az ózdiakat a Városház téren. Az érdeklődők kézműves termékek közül válogathattak, kóstolgathattak a helyi ízekből, a kicsiket pedig az élő állatokkal berendezett Betlehem várta.

A kora délután egy előadással kezdődött, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet elítéltjei mutattak be. Az öt fiatalból álló csoport Szilágyi Domokos: Öregek könyve című versét adta elő, hangszerek kíséretével. Ezt követően a színpadon fellépett az Ózdi Néptánc Egyesület, majd a Bolyky Tamás Általános Iskola diákjai táncoltak és énekeltek. A gyertyagyújtás előtt a Vasvár Úti Általános Iskola tanulói álltak színpadra, akik meghitt ünnepi műsort adtak elő a térre kilátogatóknak. A gyerekek előadása után Farkas Péter Barnabás alpolgármester ünnepi köszöntőjében egy saját gyermekkori élményét osztotta meg, amelyben felidézte dédnagymamája gyerekkori történetét, amely azoknak a karácsonyáról szólt, akik a háborúban harcoltak.

„A felebaráti szeretet, az emberségbe vetett hit és a remény, hogy egyszer véget ér a borzalom, elhozta számukra a békét. Ez a történet tanúsága 102 évvel később is, amikor a közösség alkotó ereje az összetartozás. Ha ebben hiszünk és emberek maradunk, akkor meg tudjuk lelni a békét” - fogalmazott Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

Az ünnepi köszöntő után Lezákné Hajdu Enikő mondta el adventi gondolatait. Beszédében kifejtette, hogy az ünnepek alatt időt kell fordítani az elcsendesedésre, és a szeretet megélésére.

„A harmadik gyertya meggyújtására kerül sor. Ez a szeretet gyertyája, és jelzi annak a csillagnak a fényét, amely a betlehemi bölcseket az Úr Jézus Krisztushoz vezette. Mutatja azt a fényességet, amelyet az angyalok hoztak a pásztoroknak, amikor hirdették a gyermek Jézus születését” - mondta Lezákné Hajdu Enikő, református lelkész.

Ezüstvasárnapon a harmadik gyertyát Lezákné Hajdu Enikő lelkész Farkas Péter Barnabás alpolgármesterrel gyújtotta meg. A rózsaszín gyertya az örömöt és Szűz Mária alakját is jelképezi. Amikor meggyújtjuk akkor arra emlékezünk, hogy közeledik a Megváltó születése.

 

 

Forrás: ozd.hu

Twitter Share on Google+
Vissza