Tárlat megnyitók az Olvasóban

Több kiállítás is fogadta az érdeklődőket a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó pénteki programsorozat keretében. Az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark nagy sikerű Retro Játékkiállításának záróbuliján a gyerekeké volt a főszerep. Az Olvasó folyosótárlatán, valamint díszítőművészeti kiállításán pedig helyi alkotók munkái kerültek a figyelem középpontjába.

Tavaly december elején nyitotta meg kapuit az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark Retro Játékkiállítása, és alig másfél hónap alatt több mint 2500-an keresték fel. A nagy sikerre való tekintettel az intézmény munkatársai úgy gondolták, hogy záróbulival vesznek búcsút a nosztalgikus emlékeket idéző tárgyaktól. A retro jelleghez ezúttal is ragaszkodtak, hiszen diafilmvetítésre, karaoke vetélkedőre, mese-totóra és pöttyös táncpartira invitálták a közönséget. A dalversenyen közel 20 produkció szerepelt, a gyerekek előadását pedig háromtagú zsűri értékelte. Voltak, akik közösen énekeltek, de a bátrabbak inkább egyedül álltak a mikrofon elé. A vetélkedőt Oláh Brigitta nyerte. A jó hangú kislánynak volt kitől örökölnie zenei tehetségét.

„Apukámtól, nagybátyámtól, papómtól. Igazából az egész családtól, mert nálunk mindenki zenész” - nyilatkozta Oláh Brigitta.

A délután folyamán az Olvasó is gazdag programkínálatot nyújtott az érdeklődőknek. A folyosótárlatot immár ötödik alkalommal nyitották meg az intézményben. A Városi Vegyeskar előadását követően - csakúgy, mint az előző években - ezúttal is dr. Kósné Dargai Rita területi képviselő mondott köszöntő beszédet, aki szavaiban kihangsúlyozta a művészet összekötő szerepét.

„A folyosókra szükség van, hiszen ugyanúgy, mint a művészet összeköt. Összekötik a külső és a belső teret. Így van ez itt az Olvasóban is, hiszen aki ide betér, ezeket a gyönyörű képeket pillantja meg legelőször. Így lesz a ruhatárból kiállító tér, és ezáltal elevenedik meg a falakon látható művészet” - fogalmazott beszédében dr. Kósné Dargai Rita, önkormányzati képviselő.

A folyosótárlaton 18 helyi és környékbeli alkotó munkáit láthatja a közönség egy éven keresztül. Javarészt az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagjainak festményei kerültek fel a falra, de idén két új alkotó is jelentkezett a felhívásra. Nagy öröm számukra, hogy képeiket beválogatták a tárlat anyagába.

„Mindenképpen jó érzés, hiszen olyan emberek között látni most a munkáimat, akik már sok-sok éve foglalkoznak ezzel. Ez számomra is biztatást jelent, és talán egy picit előrelépést is ebben a dologban és persze bátorítást” - mondta Dernei Attila.

A festmények megtekintése után az emeleten egy másik kiállítás is várta az érdeklődőket. A „Tűvel-fonállal” címet viselő tárlatot Kiss Gabriella a Népművészeti Egyesületek Szövetségének alelnöke nyitotta meg, elismerő szavakkal méltatva az Aranygyűszű Díszítőművészeti Kör tagjainak míves munkáit.

„A legfontosabb számomra az, hogy múltunk hagyományait őrzik. Azok a hímzésminták jelennek meg, amelyekről a mai emberek már nem is tudnak. Újraalkotják ezeket, használatba veszik, és ezáltal az értő és az érdeklődő közönség szemei elé tárják őket” - fogalmazott a Népművészeti Egyesületek Szövetségének alelnöke, Kiss Gabriella.

Az Aranygyűszű Díszítőművészeti Kör tagjainak munkái nagyon sok pályázaton és kiállításon szerepeltek az utóbbi időben is. Az ózdi hímző hölgyek a legtöbb ilyen alkalomról igazi díjesővel tértek haza. Mostani díszítőművészeti kiállításukon többek közt zoborvidéki, gömöri csomós, tardi keresztszemes és vagdalásos öltéstechnikával készített kézimunkákat láthat a közönség. A tárlat február 21-ig látogatható.

 

Forrás: ozd.hu

Twitter
Vissza