Kultúra Napi Gála

Átadták a „Művelődésért” kitüntető díjakat a Magyar Kultúra Napján. Az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatótanácsa ötödik éve ítéli oda a címet azoknak, akik kiemelkedő módon, aktív tevékenységükkel, illetve támogató, pártolói szerepet vállalva vesznek részt Ózd kulturális életében. A díjazottak nevének kihirdetése után Berecz András népi mesemondó szórakoztatta a helyi közönséget.

Boros Géza előadásában a Himnusz hangjaival kezdődött január 22-én a kultúra napi ünnepség az Olvasó Színháztermében. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be költeményét, amely azóta a magyar nemzet jelképévé vált. Riz Gábor, országgyűlési képviselő nyitóbeszédében úgy fogalmazott: mi magyarok őrzői, csiszolói és letéteményesei vagyunk nyelvünknek, kultúránknak.

105_0_300.jpg

„A kultúra egy folyam, amelynek egyik vége valahol az őstörténetünkbe vész, másik vége pedig a jövőnkbe. Mi egy pillanat vagyunk ebben a kultúrában. Egy olyan pillanatnak a részesei, amikor hozzátehetünk valamit ehhez" - fogalmazott beszédében Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Riz Gábor köszöntő szavai után, Pappné Szalka Magdolna az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója ismertette a 2012-ben alapított „Művelődésért” díj történetét, jelentőségét.  Az intézmény igazgatótanácsának döntése alapján idén az ÓMI Zenés Színház kapta a kitüntetést, kulturális aktivitásáért. A tíz éve működő társulat munkáját tavaly ugyanezen a napon megyei szinten is elismerték, év végén pedig ők lettek a megyei Prima díj közönségdíjasai. Ez a mostani elismerés számukra még az előzőeknél is becsesebb.

„Azt hiszem az egyik legrangosabb kitüntetést kaptuk most, hiszen a saját városunk ismert el minket, és azt gondolom, hogy méltán, hiszen mint művészeti csoport itt tevékenykedünk, és próbálunk Ózd kultúrájába valamilyen módon beleépülni” - mondta Béri László, az ÓMI Zenés Színház rendezője, művészeti vezetője.

Az Ózdi Szabadegyetem Sport és Média előadássorozat szervezésében való közreműködéséért mecenatúra kategóriában idén Vincze Ottó kapta a kitüntetést. Az ózdi születésű válogatott labdarúgó egyéb elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen a díjkiosztón, de azt a jövő heti szabadegyetemi előadáson személyesen veszi majd át.

A kitüntetetteket Janiczak Dávid polgármester is köszöntötte. Beszédében az Ózdi Művelődési Intézményeket egy nagy fához hasonlította, melynek termései adják az itt élők számára a helyi kultúrát, legyen az zenés színház vagy éppen szabadegyetemi előadássorozat. A tagok munkájuk gyümölcsének beéredéseként érdemelték ki a kitüntetést.

„Mindkét termés, amiről itt és most beszélünk rászolgált a díjra. Hálás köszönettel tartozunk érte Ózd városának nevében azért, hogy az ózdi kultúrát nemcsak hogy éltetik, hanem egyre inkább fejlesztik ezek az emberek. Erőt nem sajnálva, hiszen szabadidejükben teszik ezt” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Az ünnepi műsort Berecz András előadása követte. A mesemondó ízes beszédével, népi bölcseleteivel, tréfás történeteivel szórakoztatta a közönséget.

„A szavaknak pásztora is kell, hogy legyek, nemcsak a gazdája. Az eseményeket, amik ezekbe a kis bárányokba, a szavakba, a játékokba leledzenek, abba beleharapnak az emberek. Bele kell hát csapni kettőt-hármat. Kedvesen, hogy kacagjanak, de meg is maradjon az üzenet” - mondta Berecz András, mesemondó.

Berecz András nem csak megnevettette, de meg is énekeltette a közönséget. Előadását követően egy maroknyi csapat fogta közre a mesemondót, aki színpadon kívül is szívesen beszélt az általa képviselt értékekről. A vele készített bővebb riportot az Ózdi Városi Televízió Kaleidoszkóp című műsorának, január 31-i adásában tekinthetik meg.

 

Fotók az eseményről: itt.

 

Forrás: ozd.hu

Twitter
Vissza
 

Hírek

Minden egér szereti a sajtotDupla telt ház az ÓMI Zenés Színház gyermek előadásá...

Csendes lépés, végjátszma, matt. A Sakk Diákolimpia egyéni nyílt és amatőr vármegyei döntőjét rendezték az ÓMÉK-OlvasóbanAz ÓMÉK-Olvasó Adorján Lajos terme adott otthon a Sakk Diákolimpi...

Hogyan élnek tovább a régi, hagyományos praktikák, amelyeket eleink űztek? – folytatódik az Élő Néphagyomány programsorozat a múzeumbanA gyöngysor volt a központi téma a múzeum Élő Néphagyomá...

Megemlékezett a város az 1848/49-es hősökrőlAz 1848/49-es szabadságharc és forradalom hősei emléke előtt tisztelegtek &Oacu...

Zene nélkül mit érek én... – Cserháti Zsuzsa és Máté Péter emlékkoncert Ózdon az ÓMÉK-OlvasóbanCserháti Zsuzsa és Máté Péter emlékkoncertet tartottak az ...

Újabb telt házas színházi előadás az ÓMÉK-OlvasóbanÚjabb telt házas színházi előadást tartottak az ÓMÉ...

Viták és megoldások – Dányi Zoltán pár- és családterapeuta tartott előadást az ÓMÉK-OlvasóbanElőadást tartott Dányi Zoltán pár- és családterapeuta a H&...

Esküvő Expot szerveztek az ÓMÉK-OlvasóbanA Házasság Hetéhez igazodva Esküvő Expot szerveztek az ÓMÉK-...

Állva tapsolt a közönség az Abigél című musical bemutatójánHosszú vastapssal jutalmazta a közönség az ÓMI Zenés Szí...

Pörgős zene, fergeteges hangulat és még több tánc. Nyílt napot tartott az Erica C. Dance School & Company az ÓMÉK-OlvasóbanMegtartotta nyílt napját az Erica C. Dance School & Company az ÓMÉK-...