Megelőzés jegyében

A méhnyakrák megelőzésére hívták fel a nők figyelmét az Olvasóban. Ózdon első alkalommal szervezték meg a találkozót, amelyen szűrővizsgálatokkal és előadásokkal kívánták megszólítani a hölgyeket. A résztvevőknek prezentáción keresztül mutatták be a szakemberek a betegséget és a nőgyógyászati vizsgálat fontosságát.

A XI. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából Ózdon először szerveztek prevenciós előadást. A kezdeményezés elindítója Sántha Klára szakvédőnő és Nagy Károlyné Dobó Katalin volt. Elmondásuk szerint az esemény megvalósításához egy e-mail segítette hozzá őket. A hölgyek két hét alatt szervezték meg a programot, és abban bíznak, hogy a jövőben hagyományt tudnak teremteni a rendezvénnyel az ózdi nők körében.

„Muszáj felhívni az emberek figyelmét, mert tévhitek is keringenek, és ellenvélemények is vannak. Valami módon mégis a hölgyeknek, a fiatal lányoknak a 14 éves korosztálytól kezdve fel kell hívni erre a figyelmet, hogy mennyire fontos a rákszűrésnek a létjogosultsága” - nyilatkozta Nagy Károlyné Dobó Katalin, szervező.

A meghívott vendégek között helyet foglalt Farkas Péter Barnabás alpolgármester, több önkormányzati képviselő, de Rolof Orsolya a kórház ápolási igazgatója és az intézmény több dolgozója is jelen volt. A rendezvényt dr. Bélteczki János az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója nyitotta meg, aki köszöntő szavaiban felhívta a figyelmet az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálatok fontosságára. Elmondta azt is, hogy ennek az eseménynek megszólító ereje van, és hogy minden hölgy szánjon magára tíz percet, mivel a korai felismerés életeket menthet.

„Ebben az országban évente ötszáz édesanya hal meg. Kiváló hölgyeket veszítünk el, akiknek egy nagy része pusztán annyit tett, hogy nem figyelt a saját szervezete hívószavára. Mert ez a betegség, amiről a mai nap szól, már legalább száz éve gyógyítható. Ebben a betegségben nem lenne szabad meghalnia egyetlen egy embernek sem” - fogalmazott dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója.

A köszöntő után a Bolyky Tamás Általános Iskola növendékei Rási Zorka Panna és Keresztfalvi Bence ismert dalokat adtak elő a megjelenteknek. Az előadást Nagy-Kismarciné Gulyás Margit, a szülészet-nőgyógyászati osztály főnővére folytatta, aki beszélt a szűrések fontosságáról, és a HPV megelőzéséről. A védőnői méhnyakrák-szűrésről Bertáné Várnai Ilona adott tájékoztatást, amelyben hangsúlyozta, hogy a városban élő nők nagy része él is a vizsgálat lehetőségével.

„Ózd városában két évvel ezelőtt indult egy program, ahol a város összes védőnője részt vett elméleti és gyakorlati képzésben, ahhoz, hogy a méhnyakrák szűrést végezhessük. Jelenleg két tanácsadóban végeznek szűrést, az Újváros téren és a Nemzetőr úton. Minden eszköz rendelkezésre áll, hogy fogadják a behívottakat” - mondta Bertáné Várnai Ilona, védőnő.

Az ÁNTSZ behívó levelet küld annak a korosztálynak, aki már régen nem jelent meg méhnyakrák-szűrésen, majd ezután egyeztetnek időpontot azzal a személlyel, aki a vizsgálatot végzi. A védőnő azt is elmondta, hogy egyelőre csak a két körzetben élő hölgyeknél tudják levenni a kenetet, amelyet Debrecenbe küldenek el kiértékelésre. Az előadás egész ideje alatt az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai ingyenes szűrővizsgálatokat végeztek, és tanácsokat adtak az egészséges életmóddal kapcsolatban. A szervezők bíznak a rendezvény sikerességében, és azt remélik, hogy ezután az alkalom után még több nő keresi majd fel nőgyógyászát.

 

 

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza