Távol a szülőföldtől

Alig fél éven belül immár második könyvét mutatta be dr. Nagy Péter a helyi közönségnek. Ezúttal a 70 évvel ezelőtt a Szovjetunióba hurcolt Ózd vidéki emberek fogságának témáját dolgozta fel a fiatal történész. A kötet megjelenését az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatta, így tisztelegve a Gulág Emlékév előtt.

Telt házas érdeklődés kísérte dr. Nagy Péter ózdi történész újabb könyvének bemutatóját. A hallgatóság soraiban többen is voltak olyanok, akik érintettek voltak a témában személyesen vagy hozzátartozóik révén. Az egybegyűlteket Göncfalvi Éva az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte. Elmondta, hogy közös együttműködés eredménye a közelmúltban megjelent kötet, ugyanis a Gulág Emlékbizottság által tavaly kiírt pályázat nyújtott lehetőséget arra, hogy megíródhasson a „Távol a szülőföldtől” címet viselő könyv.

„A téma kutatása nem volt túl egyszerű, mivel azokról a hadifoglyokról és elhurcoltakról írtam, akik Ózd környékéről kerültek szovjet fogságba. Tudni kell, hogy a szovjet fogságban nagyon kevés levéltári írat készült, ami magyarországi vonatkozású. Az orosz levéltárak őriznek ilyen dokumentumokat, de azokat nyilván nagyon nehéz megszerezni. Amikre tudtam hagyatkozni, azok a mélyinterjúk voltak” - mondta dr. Nagy Péter, történész.

A történész anyaggyűjtése során tizenöt személlyel készített interjút, akik közül a legfiatalabb is kilencven éves volt. A beszámolókat helyi levéltári anyagokkal, szakirodalommal és fényképekkel egészítette ki a szerző. A könyvet bemutató É. Kovács László is az egyike volt dr. Nagy Péter riportalanyainak. A Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület alapító elnöke egykoron maga is hadifogoly volt, és fogolynaplót is írt az átélt élményei alapján. Az Ő grafikája látható a kötet borítóján is.

„Előbb Odesszában, majd Kijevben voltam hadifogoly. A harcok közepette, amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy Buda elesik, már tudtuk, hogy kikerülhetetlen a fogságba esésünk. Mindenki ezzel foglalkozott, ki remegve, ki pedig magába roskadva” - fogalmazott É. Kovács László, a Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület alapító elnöke.

A mű társadalomtörténeti vonatkozású és hiánypótló jellegű, hiszen ezzel a témával vidékünkön eddig még nem nagyon foglalkoztak. A szerző tanulmányúton is járt, egykori romániai tranzit táborokat keresett fel, és Szlovákiába, Lengyelországba valamint Kárpátaljára is hasonló céllal utazott. A fiatal történész szerint nem szabad indulatokkal állni történelmünk szomorú fejezeteihez, hanem valóság közelivé kell tenni azokat az utókor számára. Dr. Nagy Péter könyve 200 példányban jelent meg. A bemutató után az érdeklődőknek lehetőségük volt dedikáltatásra is.

 

 

Forrás: ozd.hu

Twitter
Vissza