Gyártörténeti előadás

Miért kezelte az Ózdi Kohászati Üzemek a tűzálló gyáregységet mostohagyermekként? Milyen hatással volt a kohászat végnapjaiban bekövetkezett privatizáció a dolgozókra? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaphattak azok, akik részt vettek a „Hely, ahol élünk...”című honismereti előadássorozat legutóbbi állomásán. A témát ifj. Vass Tibor, több éves kutatómunka után tárta a közönség elé.

A „Hely, ahol élünk” című előadássorozat már 12 éves múltra tekint vissza, azóta minden hónap utolsó hétfőjén tartják meg. A gyártörténeti beszámolók 2015-ben kezdődtek meg a honismereti sorozat keretében az Ózdi Művelődési Intézmények és a Lajos Árpád Honismereti Kör szervezésében.

„Minden alkalommal a Mizerák terem megtelik szerencsére. A kohászat történetére a legnagyobb az érdeklődés, és van egy összekovácsolódott csapat, akik rendszeresen, évek óta visszajárnak és nagy büszkeség, hogy Ózdon egy ilyen tudományos előadássorozatra még ilyen nagy az érdeklődés” - fogalmazott az Ózdi Művelődési Intézmények kulturális menedzsere, Kocsik László.

Annyira szerteágazó és széleskörű volt a munka ezen a területen, hogy még 2017-re is maradt téma, most a tűzállóanyag gyártás történetét dolgozták fel. Ifj. Vass Tibor, helytörténeti kutató neve senki előtt nem ismeretlen. Munkássága kiterjed Ózd és környéke életének múltjára és mindennapjaira. Több éve foglalkozik ezzel a kérdéssel is, hétfőn az összeállt tanulmányból osztott meg néhány gondolatot az érdeklődőkkel. A Tűzállóanyag Gyár hét év kivételével folyamatosan része volt az ózdi gyárnak.

„Ez a hét év azt jelenti, hogy 1950-ben egy önálló nemzeti vállalat volt az Ózdi Tűzállóanyag Gyár. Nagyon kedves emléke sok embernek, igazi értelmét a döntésnek nem lehet felfedezni, ezért 1957-ben visszatagozódott az ÓKÜ rendjébe” - nyilatkozta ifj. Vass Tibor, helytörténeti kutató.

Benyhe László az Ipari Örökségvédők Baráti Körének alapító tagja, nem csak előadója, hanem hallgatója is a több éves múltra visszatekintő előadássorozatnak.

„Most az utóbbi időben a kohászatról szóló rész, az nagyon közel áll hozzánk, mert én az ipari örökségvédelemmel is foglalkozom, és gyakorlatilag ez a kohászati témakör nagyon beleillik abba a tartalomba, amit az ipari örökségvédők keresünk, kutatunk, néha találunk is” - mondta Benyhe László.

Ifj. Vass Tibor egyik álma, hogy teljessé váljon a néhai Ózdi Kohászati Üzemek gyáregységeinek bemutatása. Jelenleg az ózdi női kézilabda történetét dolgozza fel, ugyanis ezzel a témával készül a honismereti pályázatra. A programsorozat következő állomását összekötik a Honismeret napjával, ahol az egész város életét meghatározó ózdi kohászatról újabb előadást hallgathatnak meg az érdeklődők.

 

Fotók az eseményről: itt.

 

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza