Szív, ész, bátorság és egy kicsi csoda!

Óz, a nagy varázsló látogatott el az ózdi gyerekekhez. Az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló bérletes színházi előadássorozat keretében a Turay Ida Színház művészei mutatták be az ismert mesedarabot. A zenés-táncos elemekben bővelkedő, újszerű feldolgozás nagy tetszést aratott a helyi nézősereg körében.

A Turay Ida Színház társulata nem először járt városunkban. Csakúgy mint máskor, ezúttal is egy klasszikus történetet vittek színre modern formában. Az „Óz” című előadás a Kansasban élő Dorka történetét meséli el, aki álombeli utazása során igaz barátokra talál. A madárijesztőnek nincs esze, a bádogembernek nincs szíve, az oroszlán mindentől fél, a kislány pedig egyszerűen csak haza szeretne jutni. Együtt indulnak el Óz, a nagy varázsló birodalmába, hogy segítséget kérjenek tőle. A darab rendezője abból indult ki alkotómunkája során, hogy megfeleljen a mai gyerekek elvárásainak.

119_0_300.jpg

„Olyan mozikat látnak a mostani gyerekek, amik rendkívül inger gazdagok. Ezért nekünk színházi alkotóknak is fel kell vennünk velük a versenyt. Nem mondom azt, hogy mozit csinálok, de minden egyes előadásomban összetett látvánnyal dolgozom, van benne tűz, füst, víz, vetítés, zene és dalszöveg. Azt szokták mondani a rendezéseimről, hogy olyan mint egy gyorsvonat, és feleszmélni sincs ideje a gyermeknek. Én ezt erénykényt fogom fel, és így tudok dolgozni” - mondta Boros Zoltán, színész, rendező.

Háttérvetítés, fényjáték és mozgó színpadi elemek használata jellemezte az előadást. A darab megálmodói nagy gondot fordítottak a jelmezekre és a technikai megoldásokra. A látvány és a történet magával ragadta a gyerekeket, tapssal biztatták a hősöket kalandjaik során. A karakterek megformálása kellemes emlékeket ébresztett a színészekben is.

„A mesét gyerekkoromban nem olvastam, csak jóval később, de láttam a régi filmváltozatot. Nagyon sokszor megnéztem, és akkor persze még nem gondoltam, hogy egyszer majd én fogom játszani Dorothyt” - nyilatkozta Király Kitti, színész.

A mese a vágyódásról szólt, illetve arról, hogy meg kell őrizni az álmainkat ahhoz, hogy azok beteljesüljenek. A történet végére a darab szereplői is elnyerték azt, amire a legjobban vágytak, hiszen szív, ész és bátorság kell ahhoz, hogy helyesen cselekedhessünk. Így lett a mese pozitív végkifejletében álomból valóság.

 

Fotók az eseményről: itt.

 

Forrás: www.ozd.hu


Twitter
Vissza