Március 15-i ünnepség

Együtt ünnepelték az ózdiak március 15-ét. A lovas felvonulást követően a Petőfi téren emlékezett meg a tömeg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójáról. Janiczak Dávid polgármester ünnepi beszédében párhuzamot vont a mai fiatalok és az egykori márciusi ifjak között, akik akkor együtt, egy közös cél érdekében szálltak harcba az igazságtalanság ellen, s vívták ki szabadságukat.

Kellemes tavaszi időjárás köszöntött a március 15-ét ünneplő ózdiakra. A városi események első felvonásának helyszíne a nagyparkoló volt, ahol a helyi Katonai és Lovas Hagyományőrző Közösség tagjai sorakoztak fel, gyülekezőre hívva a városlakókat. A legkisebb huszár szavalata után, Bundzik Attila református lelkész köszöntötte az egybegyűlteket, majd papi áldását adta az ünneplő közösségre.

121_0_300.jpg

„Ez a nap a mi népünk, a mi magyarságunk életében nemzeti ünnep. A mi szívünkben a hálaadás ünnepe is. Hálát adunk ezért a közösségért, akik őrzik és ápolják a hagyományokat, és hálát adunk azért, hogy közösségük gyarapodhatott, új ruhát ölthettek fel, és ily módon is megőrizhetjük a mi népünk, nemzetünk lelki örökségét” - mondta beszédében Bundzik Attila, református lelkész.

A március 15-i városi ceremónia a Petőfi téren folytatódott. Rengetegen látogattak ki a jeles eseményre, amely a huszárok bevonulásával, majd a Himnusz hangjaival vette kezdetét, Boros Géza énekművész előadásában. Nemzeti ünnepünk alkalmából Janiczak Dávid polgármester intézte köszöntő szavait az egybegyűltekhez. Felidézte azoknak a fiataloknak az emlékét, akik 169 évvel ezelőtt hittek a változásban, és kiálltak a közös ügyért, az ország szabadságáért.

„Éretlenek voltak, mert nem voltak hajlandók belenyugodni a rabságba, az elnyomásba, a cenzúrába, és a sajtó hatalom általi befolyásoltságába. S közben voltak érett politikusok, akik elfogadták a rabláncot. Ők pedig felszították a tüzet a népben, ami aztán az elnyomók talpát is égette. Tapasztalatlanok voltak, mert nem számoltak a következményekkel. Valószínűleg, ha minden lehetséges következményt latba vetnek vagy öregúri bölcsességgel tekintenek a jövőbe és mérlegelnek, talán meg sem történik a forradalom. És akkor mi sem állhatnánk itt ilyen szép számmal ezen a gyönyörű napon, emlékezve azokról a hősökről, akik vérüket ontották a magyar szabadságért” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

A köszöntő beszéd után zenés-táncos irodalmi műsort tekinthettek meg az egybegyűltek „Magyarnak születtem” címmel, az ÓMI Zenés Színház, az Ózdi Néptánc Egyesület, valamint a Szabad Szombat Táncegyüttes tagjainak közreműködésében.

Az emlékműsor a Petőfi szobor koszorúzásával folytatódott. A városvezetés, a nemzetiségi önkormányzatok, a politikai pártok és a civil szervezetek képviselői egymás után helyezték el a kegyelet virágait, és hajtottak fejet a márciusi ifjak emléke előtt.

 

Fotók az eseményről: itt.

 

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza