A hely, ahol élünk és Honismeret Napja

Újabb előadóval és újabb témával folytatódott „A hely, ahol élünk” honismereti előadássorozat. Bárdos István nyugalmazott kohómérnök az Ózd környéki korai vasművességről tartott beszámolót hallgatóságának. Az Ózdi Művelődési Intézmények és a Lajos Árpád Honismereti Kör közös rendezvényén megemlékeztek a Honismeret Napjáról is.

A Honismereti Szövetség 10 évvel ezelőtt határozott arról, hogy Bél Mátyás tudós, polihisztor születésének napja a Honismeret Napja legyen. Erről beszélt Döbör Istvánné a helyi honismereti kör vezetője is bevezető szavaiban, majd a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjai adtak műsort a jeles alkalomból. A fiatalok verssel, néptánccal és zenével színesítették előadásukat.

„Március 24-én született Bél Mátyás, aki egy nagyon sokoldalú polihisztor, pap, tanár volt. Az egész Kárpát-medencét végigjárta, és a helybeliek gyűjtése alapján minden vármegye leírását elkészítette. Azért is értékesek ezek a leírások, mert a helybeliek is átnézték, tehát a szerző pontos adatokra támaszkodott” - mondta Döbör Istvánné, a Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője.

A diákok műsora után Bárdos István előadásával folytatódott a rendezvény. A nyugalmazott kohómérnök az Ózd környéki korai vasművesség témáját járta körül. Az előadó, aki egy helyi kulturális-hagyományápoló civil egyesület vezetője is egyben, áttörésnek nevezte az ilyen alkalmakat, amikor az itt élők jobban megismerhetik településünk őstörténetét.

„Itt ezen a Felső-Magyarországnak tekintett területen már a paleolit korban is volt fémművesség. Vasat, aranyat, ezüstöt, rezet készítettek, sőt abban a korban csak és kizárólag itt végeztek ilyen tevékenységet. Azokat a fémtárgyakat, amiket bárhol a világon fellelnek ebből a korból a régészek, azokról megállapítható, hogy itt a környéken bányászták, dolgozták fel és készítették őket” - fogalmazott Bárdos István, nyugalmazott kohómérnök.

Bárdos István arról is beszélt előadásában, hogy milyen fontos szerepet töltött be Palócvasvár-Ózd területe az ősmagyarok történelmi, gazdasági és kereskedelmi életében. Mindehhez nagyapja elbeszélései, Pál Zoltán írásai és idegen nyelvű szakirodalmak szolgáltak adalékul. A szervezők már nagy erőkkel készülnek az április havi honismereti előadásra, amikor is az ózdi helytörténeti kutatók nagy alakjainak életét, munkásságát ismerhetik majd meg az érdeklődők.

 

Forrás: www.ozd.hu

 

Fotók az eseményről:itt.

Twitter
Vissza