A fény érték

Varga István fotográfus alkotásaiból nyílt kiállítás Fényérték címmel szerdán délután az Olvasó Kisgalériájában. A művész igyekszik elkerülni a beállított képeket, helyettük inkább a természetes és őszinte mosolyt, valamint az érzelmekben gazdag arcokat örökíti meg. Képei közül többet már külföldi galériákban is megcsodálhattak, most az ózdi közönség is részese lehet a látványnak. A kiállítás egészen április tizenkilencedikéig várja a látogatókat.

Rengeteg érdeklődő gyűlt össze tegnap délután az Olvasó Kisgalériájában. Varga István „Fényérték” című kiállítása életének elmúlt öt évét tükrözi. Az alkotó a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagja is. Nála a munka nem csak egy foglalkozás, hanem ahogy fogalmazott: életstílus. Minden felvétel elkészítését új kihívásnak tekinti, ezáltal próbálja elkerülni a sablonosságot. Fotózáskor törekszik az egyszerűségre, letisztultságra, és szereti megragadni a lényeget. Ez tükröződik minden egyes alkotásán, amely jelenleg az Olvasó Kisgalériájának falát díszíti.

125_0_300.jpg

„Aki fotózni kezd, az beleadja teljes személyiségét ebbe az egészbe, tehát eggyé válik utána. Hogyha valaki már megnézi utána a fotóit, annak az alkotónak, akkor szinte fogja tudni, hogy ezeket a képeket ő készítette. Mondhatnám azt is, hogy majdnem, eggyé válnak a fotó és a fotós” - fogalmazott Varga István, fotóművész.

A fotózás minden területén igyekszik a legjobbaktól tanulni. Ez viszi előre a szakmában. Már egy éve foglalkozott a pillanat megörökítésével, amikor beküldte négy alkotását az egyik legrangosabb magyar fotószemlére, ebből hármat be is válogattak kiállításuk anyagába. Munkáit megnézhették már Budapesten, Szerbiában, Felvidéken, Ukrajnában és Erdélyben is. Most az ózdiak is megismerhetik ezen területen elért eredményeit, bár a legtöbben már nem először látják műveit.

„Ezeket a képeket az interneten már láttam, de így élőben felnagyítva, azért kicsit más hatással van az emberre, mint amikor az interneten nézegeted. A digitális világ az nem minden, egész más az atmoszférája ezeknek a képeknek” - mondta Elek Éva.

Volt, akit a modellek szépsége, valamint a fények és árnyak játéka ragadott meg a leginkább.

„Különlegesek, tehát ez tényleg olyan szemszögből van nézve, amit egy hétköznapi ember nem biztos, hogy meglátna. Ismerem a művészt gyermekkorától és nem gondoltam volna, hogy ilyen csodálatos képeket készít” - nyilatkozta Schmidtné Elvira.

A tárlatra ellátogatók kérdéseket is tehettek fel a művésznek egy-egy munkájával kapcsolatban. Istvánt jelenleg az archaikus fotográfia foglalkoztatja, amely egészen a kezdetekhez kanyarodik vissza. Mottója szerint azért tanulta meg a szabályokat, hogy azokat fel tudja rúgni. A több, mint harminc alkotásból nyílt kiállítás április 19-ig, munkanapokon nyolctól tizennyolc óráig várja az érdeklődőket.

 

Forrás: www.ozd.hu

 

Fotók az eseményről: itt.

Twitter
Vissza