Biztonságpolitika a XXI. században

A 21. század biztonságpolitikája került a fókuszba az Ózdi Szabadegyetem legutóbbi előadásán. A téma kapcsán Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, közgazdász, valamint Szaniszló Ferenc újságíró volt a vendég. A szakemberek másfél órán keresztül fejtették ki egymástól eltérő nézeteiket azokról a világpolitikai kérdésekről, amelyek közvetetten hazánk biztonságát is érintik.

Közel egy éves szervezőmunka, és nagy várakozás előzte meg a Szabadegyetem legutóbbi előadását. Annál is inkább, mert egyik főszereplője a világszerte elismert biztonságpolitikai szakértő Nógrádi György volt. Az elemző szakember a 70-es években már tartott előadásokat városunkban, míg a másik meghívott, Szaniszló Ferenc az utóbbi években vált rendszeres vendégévé az ózdi szabadegyetemi sorozatnak. Régi barátság fűzi össze őket, annak ellenére, hogy más-más szemmel látják a világ történéseit. Ezúttal a 21. század biztonságpolitikája kapcsán feszültek egymásnak ellentétes véleményeikkel. Felmerült a hazai határvédelem kérdése és az is, hogy a migránsválság terén mit hozhat a jövő.

133_0_300.jpg

„A kérdés az, hogy lesz-e másik határ, ahol megindulnak. Látni kell, hogy Ukrajnában olyan helyzet van, hogy bármikor embertömegek megindulhatnak, ezek döntően ukránok lesznek, ha erre sor kerül fehérek, keresztények és gazdasági migránsok" - mondta Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.

Nógrádi György kifejtette azt is, hogy mi jellemzi mai globális világunkat, mik az amerikai, orosz és kínai stratégiai célok, ezeknek pedig milyen hatásai lehetnek az Európai Unióra, és ezen belül hazánkra nézve. Szóba kerül az uniós tagság kérdése is. Szaniszló Ferenc úgy fogalmazott, hogy akaratlanul is sodródunk az árral, de nem kötelező ott lenni, ahol most vagyunk.

„Sem vaskerítésekkel, sem drótsövényekkel, sem végvári rendszerrel, erődhálózattal nem tudjuk megvédeni az országot, mert körbe vagyunk véve. Olyan államokkal, akik a mi területünkből nyerészkedtek, ez régi fájdalmunk, és olyanokkal is, akiknek jó része vígan kiszolgálja a mostani irányvonatalt, vagyis Brüsszelt. De mi szembe mehetünk Brüsszellel és kell is, de ennél sokkal komolyabban, mint ami most van” - fogalmazott Szaniszló Ferenc, újságíró.

A Szabadegyetem előadására nemcsak a meghívott vendégek, hanem a téma miatt is sokan látogattak el. A folytatás már most szerveződik, de a nyári hónapokban egy kis szünetet tartanak a sorozatban.

„Szeptemberben lesz a folytatás, akkor lesz a Sport és Média 4., amit Vincze Ottóval szervezünk, remélem, hogy megint öt sztárvendéget le tudunk hozni, és bízom abban, hogy akkor is telt ház lesz” - nyilatkozta Dancsok Tamás, főszervező.

Az előadás után a részvevők egy másik terembe vonultak át, ahol a közönség tagjai külön is találkozhattak a szakemberekkel és könyvvásárlásra is nyílt lehetőség.

 

Forrás: ozd.hu

 

Fotók az eseményről: itt.

Twitter
Vissza