Rendkívüli előadás

A magyar légierő egykori vezérkari főnöke tartott előadást az Olvasóban. Kositzky Attila vitéz Horthy István tragédiájáról beszélt az érdeklődőknek az Ózdi Szabadegyetem rendkívüli programján. A hiteles adatokkal alátámasztott előadás végén a személyesen átélt repülési kalandok is szóba kerültek.

Kositzky Attila nyugalmazott altábornagy az Olvasó Mizerák termébe várta mindazokat, akiket érdekelt vitéz Horthy István repülő főhadnagy tragédiája. Horthy Miklós kormányzó idősebbik fia 1942-ben került tartalékos vadászpilótaként a keleti frontra, ahonnan vissza kellett volna térni Magyarországra, de visszahívó parancsa késéssel érkezett meg, felettese sem tudott róla, így végül felszállt tragikus balesettel záruló 25. bevetésére. 

„Szűkített egy fordulót, beremegett a gépe, bal dugóhúzóba került, a 300 méteres magasságból pedig arra már nem volt idő, hogy ebből kijöjjön, így a földbe csapódott és felrobbant” - mondta Kositzky Attila, nyugalmazott altábornagy.

Kositzky Attila 43 évig repült, 29 repülőgép típussal. 3369 órát töltött a levegőben, 6665 felszállást hajtott végre. Meglátása szerint vitéz Horthy István életútja megosztja az emberek véleményét. Domborművét megrongálták, majd sokáig egy pince mélyén őrizték mielőtt Szolnokon méltó helyet találtak számára.

„Horthy István már a háború alatt, az akkori szélső jobboldal nagyon negatív figurának állította be, a háború után pedig, a kommunista érában pedig még inkább negatív figurának állították be. Nagyon örülök annak, hogy a szolnoki önkormányzat és az ottani repülő alakulat, valamint a múzeum fölkarolta ezt a témát, hiszen pont 75 évvel ezelőtt zuhant le” - tette hozzá Kositzky Attila.

Az előadás záró harmadában a saját maga átélt élményekről és bevetésekről is mesélt a magyar légierő egykori vezérkari főnöke, aki az érdeklődők kérdéseire is készséggel válaszolt és eddig megjelent könyveit is szívesen dedikálta.

 

 

Forrás: www.ozd.hu

 

További fotók az eseményről: itt.

Twitter
Vissza