Reneszánsz dallamok

Reneszánsz dallamok csendültek fel a 16-17. századi zeneszerzők műveiből és magyar egyházi népénekekből a szentsimoni templomban. A koncert különlegességét az adta, hogy a pengetős hangszeren kívül megjelent az elektronikus dob is. A művészek azt szerették volna bemutatni, hogy milyen kapcsolat van a korabeli és a mai zene között.

Hangversenyt tartottak a Szentsimoni Római Katolikus Templomba „Reneszánsz dallamok” címmel, a II. Hétvölgy Fesztivál keretein belül. A Trio Venite formáció, a barokk és reneszánsz kor zenei művészetéből válogatott, amelyek között 16-17. századi művek és magyar egyházi népénekek is felcsendültek. A hangversenyen előadott darabok között hallható volt Monteverdi és Arbeau-tól játszott részletek is. A művészeknek fontos volt, hogy magyar nyelven közvetítsék a dalokat, és hogy az összeállításban a virágénekek is helyet kapjanak. 

„Részben eredeti hangszerek és pengetős hangszerek, amelyek megszólalnak a koncerten, ugyanolyan típusú, ami annak idején volt. Nem azok, hanem egy nagyon pontos másolatai. Ami a hangversenyt igazán különlegessé teszi, hogy az ütőhangszerek, modern hangszerekkel egészülnek ki, megszólal egy elektronikus dob, amellyel azt szeretnénk megtalálni, megkeresni, hogy milyen kapcsolatot találhatunk a korabeli és a mai zene között” - mondta Tokodi Gábor, lantművész.

A II. Hétvölgy Fesztivál keretein belül kapott helyet ez a zenei kikapcsolódás, amelynek az egyik célja volt az is, hogy a közönség figyelmét felhívják a festett kazettás mennyezetű templomra, amely egyedinek számít környékünkön. A zenészek ezt a zenei irányzatot korábban sikerrel mutatták be Szatmárban és a Tiszaháton is. A trióban szereplő énekes elmondta, hogy ezt a műfajt többen kedvelik akkor, ha azt egy modernebb hangzás övezi. 

„Főleg a virágénekek, ami a leginkább közel állnak ehhez a témához magyar nyelven. Fontosnak tartottuk, hogy magyarul is hozzunk énekeket ebből a korszakból, bár igen kevés van belőle, de virágénekeink vannak a reneszánsz rétegből” - nyilatkozta Jäger Éva, énekművész.

A formáció előadásával azt szerette volna elérni, hogy a zenét kedvelők jobban megismerjék a barokk és a reneszánsz dallamokat. A szervezők úgy gondolták, hogy a festett mennyezetű templom társadalomtörténeti és művészettörténeti értékeit nemcsak a helyieknek, hanem a látogatóknak is érdemes megismerniük.

 

 

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza