Trianoni megemlékezés

Közösen emlékeztek a trianoni emlékműnél a békediktátum aláírásának évfordulójára városunk lakói és a határon túlról érkezők. A múltban történt események ellenére magyarok millió érzik magukénak hazánk egykori területét. Az aláírás évfordulóján az emlékezés idejéig megszűntek az országhatárok, és a jelenlévők közös nemzetként gondoltak a történelmi Magyarországra.

Ózd város lakói a trianoni békediktátum aláírásának 97. évfordulója alkalmából gyűltek össze a Trianoni Emlékparkban. Az eseményen 16 óra 32 perckor dörrent el az ágyú, amely a békediktátum aláírására emlékeztetett. Az 1920. június 4-én érvénybe lépett szerződés harmadára csökkentette Magyarország területét, és magyarok milliói kényszerültek idegen határok mögé. A 97 évvel ezelőtti történésekre a Trianoni Emlékparkban együtt emlékeztek Ózd polgárai és a Felvidékről érkezők. Janiczak Dávid polgármester beszédében felidézte az akkori  eseményeket, és nemzetünket a kifeszített vitorlákhoz hasonlította, amely csak akkor halad jó irányba, ha az ép és erős. 

145_0_300.jpg

„Ki kell állni itthon egymásért, együtt egységben kell a jövőre tekinteni. Ki kell állnunk az elcsatolt területek magyarságáért, ki kell tartanunk az Ő autonómia törekvéseik mellett is. Én azt kívánom mindenkinek, hogy a megemlékezésbe vegyüljön bele a hit, a remény és a szeretet. A hit az ami összetart minket, az ami biztosítja a reményünket, és megerősíti egymás iránti szeretetünket. Ami ha mind megmaradnak bennünk, akkor bízom és hiszem, hogy a következő ezredévben is biztosan tekinthetünk jövőnk felé, itt Európa szívében” - fogalmazott beszédében Janiczak Dávid, polgármester.

A rendezvényen fellépett a Rimaszombati Csillagvirág Együttes, akik a magyarokról és a magyarságról adtak elő megzenésített verseket. Az eseményen Mischinger Ferenc plébános is megemlékezett a történelmi múltról, majd Szent Ferenc imáját mondta el az egybegyűlteknek a szomorú alkalmon. A határon túl élők nevében megemlékező beszédet mondott Tóth Zoltán a Kerecsen Motoros Egyesület elnöke. 

„A szülőföld az őseink hagyatéka, csontja, húsa. A lelke pedig a hitük, ami visszaszivárog belénk is. Bennünk tovább él. Annyiszor küldtek minket már a sírba, ezt a nemzetet is Trianonban, sok embernek megásták lelkében a sírt. Arra gondoltak, hogy majd feladjuk. Legyen bizonyságtétel az, hogy itt vagyunk most is, és itt leszünk, amíg mozog a láb, bír a kéz, amíg hajt a szív. Mi odaát, mindig tudni fogjuk hova tartozunk” - mondta Tóth Zoltán, a Kerecsen Motoros Egyesület elnöke.

Az évforduló koszorúzással ért véget. Ózd Város Önkormányzata, a Fidesz Ózdi Szervezete, a Jobbik Ózdi Szervezete és Ifjúsági Tagozata, a Magyar Önvédelmi Mozgalom és a Kerecsen Motoros Egyesület tagjai is letették az emlékezés koszorúit.

 

 

Fotók az eseményről: itt. 

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza