Százrózsás kiállítás

A mezőkövesdi Matyó Népművészeti Egyesület az idén már a hatodik alkalommal írta ki, s rendezte meg a „Százrózsás Hímzőpályázat és Kiállítás” elnevezésű sorozatát. Az országos pályázat kiírásában, lebonyolításában a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége társrendezőként vett rész.

Az ÓMI Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör tagjai - az elmúlt évekhez hasonlóan – az idén is elkészítették, s beadták az alkotásaikat. A szakértő zsűri közel 400 hímzés közül válogatta ki a kiállításra érdemes műveket. Az ózdiak az idén is sikerrel pályáztak, a szakkörvezető Lukácsy Lászlóné, valamint Mészárosné Bóta Erzsébet  pályamunkáit kiállításra érdemesnek ítélte a szakmai zsűri.  Az alkotások során a „tardi keresztszemes” hímzés motívumait használták.

149_0_300.jpg

A kiállítás megnyitójára a mezőkövesdi Matyó Múzeumban került sor, június 23-án, pénteken. Az Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör hét tagja vett részt az ünnepi eseményen.

Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke üdvözölte a kiállítókat, az érdeklődőket. Dr. Fekete Zoltán a „matyóváros” polgármestere mondott köszöntő beszédet. Ezt követően Viszócky Ilona (a miskolci Herman Ottó Múzeum etnográfusa), mint a zsűri elnöke szakmailag értékelte a pályamunkákat. Majd a kiállítást Dr. Csonka- Takács Eszter (a Nemzeti Kulturális Örökség Igazgatóság vezetője) nyitotta meg.

A megnyitót Almási Zoltán és Klubuk Renáta párostánca színesítette. (Almási Zoltán neve ismerős lehet a ózdiak számára – ő városunk szülöttje, s pályafutását a Kohász Táncegyüttesben kezdte)

A megnyitó ünnepséget követően vált látogathatóvá a kiállítás, a résztvevők pedig baráti találkozón beszélhették meg benyomásaikat, cserélhették ki tapasztalataikat.

A kiállítás Mezőkövesd belvárosában a Matyó Múzeumban augusztus 30-ig látogatható 9 és 17 óra között.

 

Forrás: ÓMI

 

Fotók az eseményről: itt. 

Twitter
Vissza