Ózdi alkotók az országos kiállításon

A Magyar Kézművességért Alapítvány az idén is meghirdette pályázatát, melyre hazai és határon túli magyar kézművesek adhatták be alkotásaikat, hogy közülük a legjobbak, a legnívósabbak az országos kiállításon legyenek láthatók

Az ÓMI Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör tagjai is beadták az alkotásaikat. A Lukácsy Lászlóné által vezetett csoport három hímzéssel pályázott. Csépányi Albertné egy borsodi vagdalásos asztali futót, Mészárosné Bóta Erzsébet egy úrihímzéses asztali futót, míg Lukácsy Lászlóné egy hövelyi asztalterítőt készített.

Az előzetes nevezések után júniusban juttatták el a pályamunkákat Budapestre, a Duna Palotába, ahol egy szakértő zsűri bírálta el az alkotásokat.

Július közepén jött az értesítés, hogy a közel háromezer beadott pályamunka közül az ózdiak alkotásait kiállításra méltónak ítélte zsűri. Összesen 267 népművészeti tárgy került kiállításra.

A „Magyar kézművesség – 2017” megnyitó ünnepségére július 28-án került sor a Duna Palota gyönyörű színháztermében. A kiállítást a Duna Palota első emeleti helyiségeiben  - a Klementina és Falk Miksa termeiben - rendezték be.

Az Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör 5 tagja vett részt az eseményen. A megnyitót követő baráti eszmecserén az ország több pontján alkotó népi iparművésszel sikerült szót váltani a csoport tagjainak. A tapasztalatokat a további alkotómunkájuk során tudják hasznosítani.

A budapesti utazás során a küldöttség ellátogatott a Parlamentbe is, ahol a Seuso Kincseket tekintették meg.

 

Forrás: ÓMI

 

Fotók az eseményről: itt.

Twitter
Vissza