Korkos Jenő Emlékkiállítás a Múzeumban

Időszaki emlékkiállítás nyílt a Muzeális Gyűjteményben. Korkos Jenő Zoltán ózdi származású alkotóművésznek a képeit láthatja a nagyközönség, amelyet özvegye magángyűjteményéből, a Hermann Ottó Múzeumból és a Miskolci Galériából együttesen hoztak városunkba. A tárlat azért is különleges, mivel a művész képeit az elmúlt 50 évben helyben nem láthatták a festészet iránt érdeklődők.

Időszaki emlékkiállítás nyílt Korkos Jenő Zoltán képeiből az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. Az ünnepélyes megnyitón Oláh Zsolt megbízott igazgató köszöntötte az érdeklődőket, majd Farkas Péter Barnabás mondta el ünnepi gondolatait az eseményen. Az alpolgármester kifejtette azt, hogy milyen nagy öröm, amikor ózdi származású festőnek állíthatják ki az alkotásait.

„A kulturális emlékeket, a műalkotásokat kiemelten ami erősen kötődik Ózdhoz, be kell mutatni azért, hogy a ma élő nemzedék ezekből a művészeti alkotásokból merítsen, átvegye ezeknek a hangulatát. Azt a közvetítői szerepet kell felvállalnia az intézménynek, amely ezeket a kultúrkincseket átadja” - fogalmazott Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

A megnyitó után egy fiatal együttes duóját hallhatta a közönség, amelynek lírikus dallamai ráhangolták az érdeklődőket a tárlatra. A kiállításra összesen 23 képet hoztak el, amelyek tematikusan voltak csoportosítva. Korkos Jenő Zoltán özvegyének volt a felvetése az, hogy Ózdon is látható legyen ez az időszaki emlékkiállítás.

„Nagy meghatódás itt lenni nekem, mert az jut eszembe, hogy a férjem mint gyerek idejárt ebbe az iskolába, és Ózdot mindig is szerette. Bár nem sok képet festett, de azért lehet érezni, hogy nagyon szereti a várost, mindig beszélt róla” - mondta özv. Korkos Jenőné.

Az érdeklődők között többen voltak olyanok, akik nemcsak a festészet szeretete miatt látogatott el a tárlatra, hanem azért is mert érdekelte őket az a látásmód, amivel egy helybéli alkotott.

„Újszerű, nagyszerű, és jó olyan embernek a munkáját látni, akinek ózdi kötődése van. Ez a helység szépen meg van csinálva, elkészítették úgy, hogy jól áttekinthető. Vannak kedvenceim, a karácsonyi angyalok, a kék alkotások, itt mögöttünk van ez a grafika, ami nagyon szép” - nyilatkozta Demes Ferenc, helyi képző- és iparművész.

A különleges képi anyag sok érdeklődőt vonzott. A tárlat körülbelül október közepéig lesz látható a Muzeális Gyűjteményben, de az sincs kizárva, hogy év végig lesz megtekinthető a gyűjtemény.

 

 

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza