Ózdi Néptánc Egyesület képviselte hazánkat Romániában

Az Ózdi Néptánc Egyesület tagjai képviselték hazánkat Romániában a tizenötödik alkalommal megrendezett Nemzetközi Folklór Fesztiválon. Az ötnapos eseményen kilenc nemzet mutatta be tánckultúrája sokszínűségét. A fellépések mellett jutott idő szórakozásra és kirándulásra, így az együttes tagjai útjuk során megismerkedhettek Zsilvásárhely és a környező települések nevezetességeivel is.

Egy utolsó ölelés és búcsúzás a családtagoktól. Az Ózdi Néptánc Egyesület tagjai Romániába kaptak meghívást az öt napig tartó Nemzetközi Folklór Fesztiválra. A csaknem tizenkét órás út után nem sok idő maradt a pihenésre, hiszen érkezés után máris fotózásra várták az együtteseket. Miután elkészültek a profi és amatőr felvételek, az ózdiak egy rögtönzött bemutatóba kezdtek a Megyeháza előtti téren, amelybe sorban csatlakoztak a többi nemzet egyesületei is saját táncukkal. A magyarokon kívül jelen voltak Bulgária, Görögország, Lengyelország, Moldova, Németország, Románia, Szerbia és Törökország képviselői is. A rendezvény központi helyszíne a város főterén található Amfiteátrum volt. A nemzeti lobogók felvonása után mindenki lehetőséget kapott a bemutatkozásra.

162_1_300.jpg

A regionális televízió élőben közvetítette az eseményeket, így a helyszínen több százan, míg a képernyők előtt több százezren követhették figyelemmel a színpadi produkciókat. Az ózdiak között volt, aki első nemzetközi rendezvényén vett részt.

„Nagyon tetszett, mert sokkal jobban tudtam beszélgetni másokkal, és jobban megismertük egymást” - mondta Maruzsi Rozália, táncos.

„Elsős korom óta táncolok. Azért kezdtem el, mert a családomból senki nem táncol, de amikor az osztályfőnököm bevezetett ebbe a világba, akkor nagyon megtetszett. Az Ózdi Néptánc Egyesületbe pedig azért iratkoztam be, hogy a nyolcadik osztály után is tudjam folytatni” - fogalmazott Tóthmarosi Tekla, táncos.

A szervezett programok keretében lehetőség nyílt egy kirándulásra is a Kárpátok déli vonulatában fekvő Ranca-ba. Az 1800 méter magasan fekvő településen jutott idő egy kis szórakozásra is.

A pihenőnap után következett a fő fellépés, ahol minden együttes félórás műsorban mutathatta meg saját nemzeti viseletét, zenéjét és táncát. Az ózdiak a klasszikus jól ismert tánclépések mellett, új koreográfiákat is színpadra vittek, előadásukkal pedig hamar belopták magukat a nézők szívébe. Produkciójukat ez alkalommal is hangos tapssal jutalmazták.

„Az előadások hál’Istennek jól sikerültek. Közönség is volt, nagy tapsunk is volt. Éppen ezen vitatkoztak itt, hogy ki milyen tapsot kapott. Egyöntetű volt a dolog, a magyarok nagy tapsot kaptak, úgyhogy erre nagyon büszkék vagyunk” - nyilatkozta Tóth Zsolt, az Ózdi Néptánc Egyesület elnöke.

Az ötnapos rendezvény alatt összesen háromszor álltak színpadra az együttesek. A táncosok nemcsak saját kultúrájukat népszerűsíthették, hanem más országokéval is megismerkedhettek. Az eseményen minden nemzet képviselője ajándékcsomagot nyújtott át a vendéglátók részére. Az esti gálaműsoron pedig minden egyesület emlékplakettet és oklevelet kapott a szervezőktől. A rendezvény zárásaként egy vacsorán találkoztak a résztvevők, ahol egy közös táncprodukcióval búcsúztak egymástól. Az ózdiak abban reménykednek, hogy ezen a helyszínen máskor is lehetőségük nyílik majd megmutatni a magyar néptánckultúra sokszínűségét. Az egyesület romániai útjáról hamarosan egy hosszabb összeállítást is 

 

További fotók az eseményről: itt

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza