Mobilitási Hét és Autómentes Nap

Vetélkedőkkel és kerékpáros túrával kapcsolódott városunk az Autómentes Naphoz, amely kiemelt programeleme volt az Európai Mobilitás Hét elnevezésű kezdeményezésnek. A legkisebbek ovis olimpián vettek részt, az iskolások ügyességi feladatokban mérettettek meg, délután pedig körbe lehetett kerekezni a várost.

Gyerekzsivajtól volt hangos kora reggel az Olvasó parkolója, ugyanis ezen a helyszínen szervezték meg a helyi óvodások miniolimpiáját. A zenés-táncos bemelegítést követően jöttek a különböző próbatételek, melynek feladatai igencsak átmozgatták az apróságokat, és ehhez még az időjárás is kedvezett nekik.

„Jó itt lenni mindenkinek ebben a szép napsütésben” - mondta Becze Dávid.

A gyorsaság és az ügyesség volt a legfontosabb tényező, és persze a küzdeni akarás. Ez utóbbi különösen a kötélhúzás erőviszonyainál jelentett sokat. A versenyen 12 óvoda képviseltette magát, a kicsik pedig beleadtak mindent, hogy csapatuk minél jobb helyezést érjen el.

„Meg kellett kerülnünk a karikákat és a bójákat a labdával, és nagyon szeretnénk az óvodánkkal nyerni, mert sokat gyakoroltunk” - nyilatkozta Országh Nimród András.

Az ovis olimpiát végül a Tétény úti óvoda nyerte meg, de minden résztvevő kapott ajándékcsomagot. A kicsik viadala után egy rövid közlekedésbiztonsági előadás, majd az iskolások kerékpáros ügyességi versenye következett. Egy akadályokkal nehezített pályán kellett végighaladniuk, lehetőleg minél kevesebb hibaponttal. A versenyen 5 általános iskola több mint 25 diákja vett részt. A javarészt fiúkból álló mezőnyben néhány lány is kerekezett. 

„Nem féltem semmitől, kicsit izgultam, de végig tudtam menni rajta hibátlanul” - mondta Oláh Boglárka.

Délután is a bringásoké volt a főszerep. Az Autómentes Nap kiemelt programjaként a Városház téren Janiczak Dávid polgármester ismertette a jelenlévőkkel a településünkön átvezető kerékpárút fejlesztési tervét. 

„Jelenleg a hálózati tervek elkészítése zajlik, melyeket még jóvá kell hagyatni, ezek után készülhetnek el a kiviteli tervek, melyek alapján kerülhet majd kiírásra a közbeszerzés, vagyis a kivitelezők kiválasztása. Bízom abban, hogy jövő év tavaszán elkezdődhet ez a fejlesztés, annál is inkább, mert a piaccal szignifikánsan együtt kell a fejlesztéseket végrehajtani, és reményeink szerint jövő tavasszal az is el tud majd kezdődni” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Az ózdi kerékpárúthálózat létrehozása a Területi Operatív Program részeként, Európai Uniós forrásból, mintegy 440 millió forintból fog megvalósulni, több lépcsős kivitelezésben. Az érdeklődők között ismertető füzetet is kiosztottak, amelyen megtekinthették a kerékpárút térképet, és a fejlesztés egyéb részleteit is.

 

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza