Könyvről könyvre

Több mint százezer könyvet leltároznak és vizsgálnak át a Városi Könyvtárban az intézmény dolgozói. A munkálatoknak fontos szerepe van, hiszen a létesítmény állományát így tudják feltérképezni, rendszerezni. Minden egyes dokumentumot ellenőriznek az írottaktól kezdve a digitális és analóg adathordozókig.

 Ózd Városi Könyvtár

Zárt ajtókat találnak az irodalomkedvelők ebben a hónapban a Városi Könyvtár épületénél. Leltározás miatt az intézmény munkatársai, illetve a diákmunkások minden nap alaposan átvizsgálják az összes dokumentumot. Településünk könyvtártörténete több jelentős évfordulót is maga mögött tudhat, melyek mindegyike elválaszthatatlan része a helyi művelődéstörténet gazdag tárházának. Az ÓMI Városi Könyvtár dokumentumvagyonával a térség egyik legnagyobb közgyűjteménye, rendszerezésük törvényhez kötött.

„Számunkra az van előírva, hogy nyolc évente kell leltároznunk az összes dokumentumot, ami a könyvtárban megtalálható. Ez jelenleg is folyik, és ez több mint százezer dokumentumot jelent. Ebben benne vannak a könyvek, DVD-k, CD-ROM-ok. Tehát mindenféle dokumentumok, bekötött folyóiratok, amik fellelhetőek a könyvtárban” - mondta Jakab Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár könyvtárvezetője.

Az intézményben a tavalyi statisztika szerint több mint százezer könyv található meg a polcokon, amelyeknek egy része most a földön, kisebb csoportokban sorakozik. A hozzájuk tartozó apró kártyák külön dobozban vannak. A leltározás során minden irodalmat kézbe vesznek a könyvtár dolgozói, és leellenőrzik, hogy helyes sorrendben és a megfelelő helyen találhatóak-e a polcokon. 

„Emberek vagyunk, tévedünk, el van írva a leltári szám. Ezeket külön kirakjuk, aztán utána kell nézni. Vannak olyan könyvek, amik az adott dobozban nincsenek benne, azokat is kirakjuk, és utólag megkeressük. Van, amikor vagy könyv van, vagy cédula van, nem találkozik a kettő. Ez még egy utómunkálatnak a része lesz” - fogalmazott Csomós Mária, az ÓMI Városi Könyvtár könyvtárosa.

Az odafigyelést igénylő munka hosszú ideig is eltart. A leltározást már hónapokkal korábban elkezdték azért, hogy a lehető legrövidebb ideig legyen zárva az intézmény, illetve zökkenőmentesen tudják átvizsgálni az állományt. Ebben az időszakban az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtár folyamatosan fogadja az érdeklődőket, augusztus 1-től pedig a Városi Könyvtár ajtaja újra kinyílik az irodalombarát ózdiak előtt.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza