Mobilitási Nap

Kerékpáros felvonulást tartottak ma délután városunkban. Az önkormányzat és az Ózdi Művelődési Intézmények ügyességi versennyel várta az érdeklődőket az Olvasó parkolójában. Az eseményen a BringázÓzd projektről is kiderült néhány fontos részlet.

Ózd Mobilitási Nap 

Biciklisek gyülekeztek a Városház téren. Kerékpáros felvonulásra érkeztek. A résztvevők rendőri felvezetéssel, az élen az Ózdi Kerékpáros Egyesület tagjaival indultak el az Olvasó parkolójába. Az érkezést követően beszédet mondott a BringázÓzd projektért felelős kommunikációs cég ügyvezetője, Szepesi György, aki tájékoztatta a jelenlévőket a program részleteiről. A még 2016-ban benyújtott pályázaton 440 millió forintot nyert az önkormányzat és a Magyar Közút Nonprofit Kft. által alkotott konzorcium. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházás várhatóan 2018 októberében kezdődik, és 2019 júliusában fejeződik be. 

„A kivitelezés több részből fog állni, vannak épített elemeink. Ebből a legfontosabb a Sárli út és a Piac úti körforgalom, amit már úgy gondolok, hogy a város lakók nagyon várnak. Ezenkívül a Bolyki főút és a gyújtói körforgalom között fog épülni egy épített kerékpárút, amelynek a másik szakasza a Kőalja út és a Virág út között lesz” - nyilatkozta Kristonné Sipos Ágnes, projektmenedzser.

A fejlesztések érintik a Hódos-patakon átívelő hidat is, amelyet kiszélesítenek a gyalogos- és kerékpáros forgalom számára. A mai rendezvény is az autómentes közlekedést volt hivatott népszerűsíteni, így a helyszínen a résztvevők ügyességi versenyen tesztelhették tudásukat. Az akadálypályán való áthaladást a rendőrök is segítették.

„Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, amint látjuk egyre többen bringáznak a városban. Bár igaz, hogy lassan kifelé megyünk a bringás szezonból, de akik napi rendszerességgel használják, azért nekik mindenképp hasznukra fog válni. Itt Ózd belterületén tulajdonképpen egy önálló kerékpár út fog megépülni, ha jól tudom, és biztonságoson fognak tudni közlekedni” - mondta Frölich Tamás, az Ózdi Kerékpáros Egyesület elnöke.

A résztvevők közül is többen pozitívan értékelték a fejlesztést, hiszen a kerékpározás amellett, hogy környezetkímélő közlekedési mód, az egészségre is jó hatással van.

„Jó kezdeményezésnek tartom, hiszen legalább egy picit a kerékpározást is próbáljuk sulykolni, hogy mindenképpen próbáljunk meg autó nélkül közlekedni. Úgyhogy egy kiváló ötletnek tartom” - fogalmazott Török Richárd. 

Az Európai Mobilitási Hét zárásaként díjazták a legtöbb diákot megmozgató intézményeket, így a Vasvár úti és az Apáczai Csere János Általános Iskolát, valamint a 48-as úti Csillagfürt EGYMI-t. A versenyzők és a diákok BringázÓzd feliratú pólót és láthatósági mellényt kaptak.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza