Folklór Találkozó

A német nemzetiség mutatta be kultúráját és hagyományait az Olvasóban. Másodszor rendezett ugyanis Folklórtalálkozót az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat. A népes közönség emellett magyar népdalokból és néptáncokból összeállított produkciókat is láthatott.

Folklór Találkozó

A becslések szerint Magyarországon mintegy 200 ezren tartoznak a német nemzetiséghez. Megyénkben tizennégy ilyen önkormányzat működik, köztük az ózdi.  Városunkban másodszor rendeztek Folklórtalálkozót.

„A találkozó célja, hogy ezzel hagyományt teremtsünk városunkban. Minél szélesebb körben ismertessük meg a sváb tradíciókat, és Magyarország minden régiójából évről évre más fellépőkkel próbáljuk ezt a rendezvényt megszervezni” - emelte ki Göncfalvi Éva, az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Az érdeklődőket Riz Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte, aki felidézte a német nemzetiség magyarországi történetét, és kiemelte az együttélés fontosságát.

„Sokszáz éves történelmünk és kultúránk összeköt bennünket. Közös a gyökerünk. A keresztény Európa részei vagyunk mindannyian. Ebben a mai világban kicsit különösen hangzik, hogy ezt hangsúlyozom. Mi örökösei vagyunk egy kultúrának, egy keresztény gyökerű kultúrának. Önök, s mi, magyarok is” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Ezt követően Janiczak Dávid szólt a megjelentekhez. A polgármester a kulturális örökség megőrzésének, gondozásának jelentőségét hangsúlyozta.

„Igenis, a népek hagyományát őrizni kell. Át kell adnunk az utókornak, meg kell mutatnunk egymásnak. Magyarországon tizenhárom etnikai kisebbség él, és örülnék neki, ha mindenki megmutatná a magáét. Ózdon szerencsénk van, hiszen itt nagyon jól működik a német nemzetiségi önkormányzat” - hangsúlyozta beszédében Janiczak Dávid, polgármester.

A fellépők sorát a járdánházi Vadvirág Népdalkör nyitotta, majd az ózdi Gyöngyvirág Néptáncegyesület lépett színpadra. Műsorukban nem csak magyar dallamok szerepeltek, autentikus német zenére is készítettek koreográfiát. A közönség emellett sváb divatbemutatót is láthatott, majd a Soroksári Vidám Favágó Fiúk humoros műsora következett - immár hölgyekkel kiegészülve.

„A stílusunk végül is a bajor-tiroli favágótáncból alakult ki, de teljesen egyedi, mert saját magunk csináltunk körülbelül tizenkét koreográfiát, amiből rendszeresen 6-7-et eltáncolunk, amire még emlékszünk. Abszolút amatőrök vagyunk. Gyakorlatilag a vidámság a lényege az egésznek” - mondta Ullmann Mihály, a Soroksári Vidám Favágó Fiúk tagja.

Az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a Folklórtalálkozón azt is bejelentette, hogy jövőre városunk ad otthont a Regionális Német Nemzetiségi Fesztiválnak, amely a megyei német ajkú kisebbségének legnagyobb rendezvénye.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza