Honismereti pályázatok

2018. évi pályázatok bemutatásával folytatódott a Lajos Árpád Honismereti Kör „A hely, ahol élünk” elnevezésű előadássorozata. A rendezvényen öt előadó beszélt azokról a témákról, amelyek a város és környéke történetét, történelmét dolgozzák fel. A csoport tagjainak két munkája korábban már megjelent, bíznak benne, hogy a még kiteljesedésre váró pályázatokat is kiadják.

Honismeret

Döbör Istvánné, a Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője és Csorba Lajos köszöntötte a megjelenteket „A hely, ahol élünk” című előadássorozat legutóbbi állomásán. A tagok ismét az Olvasó Mizerák István termében gyűltek össze, de most a megszokottól eltérően nem egy témára koncentráltak: az előadók az ebben az évben benyújtott honismereti pályázataikat ismertették.

„A pályázatok olyan színvonalasak és olyan jó terjedelműek voltak, hogy kettőt már ki is adtak könyv alakban. A Bródy évfordulója volt ez, Talián Zoltán munkája, és ezt már meg is jelentették az évfordulóra, és nemrég a kajakról szóló könyv is megjelent szeptember végére. Nagyon örülünk neki, a többi munka is elég érdekes és színvonalas. Bízunk benne, hogy ha találunk szponzorokat, támogatókat, akkor azok is majd sorra kerülnek” - fogalmazott Döbör Istvánné, a Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője.

A munkák sokféle témából merítenek: van, amelyik a sportra, más mű az iparra, megint más a kultúrára vagy a vallásra összpontosít. Kovács Béla például egy monográfiát készít Szentsimonról, ennek egyelőre csak részletei vannak készen. Az írás a településrész középkori történetét emeli ki.

„Az 1700-tól kb. 1945-ig terjedő időszak az, ami jobban ki van munkálva. Ugyanis akkor volt Szentsimon egyházi vonatkozásban egy – mondhatnánk úgy, hogy – körzetközpont, amikor Uraj, Susa, Szentsimon, Alsó- és Felső-Hangony közös plébániája volt a szentsimoni plébánia” - nyilatkozta Kovács Béla, helytörténész.

Bokor Sándor pályamunkájában bemutatja az Ózdi Foglalkoztatási Társaság működését, tevékenységét.

„Azért választottam ezt a témát, aminek a címe „Emlékezés az Ózdi Foglalkoztatási Társaságra”, mert tavaly volt 25 éve annak, hogy Ózdon az országban elsőként az itt meglévő foglalkoztatási feszültségeknek a feloldására, csökkentésére létrehozta a Munkaügyi Minisztérium az Ózdi Foglalkoztatási Alapítványt” - mondta Bokor Sándor, szociológus.

Az előadók között szerepelt még például Horváth Károly, aki „Az ózdi kohászati üzemek szolgáltató gyáregységének története” című munkájáról beszélt, illetve Kovács László is. Ő két pályaművet is beadott: az egyik városunk és környéke építészeti emlékeire koncentrál, míg a másik a Hangony-völgyi tanyakultúrát mutatja be.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza