Ózdi sikerek a megyei honismereti pályázaton

Istvánffy Gyula néprajzkutató 1853. november 20-án született Miskolcon. Dolgozott Nagyenyeden, Parádon, Liptószentmiklóson. 1908-tól pedig a miskolci leánygimnázium igazgatója volt. Valamennyi állomáshelyén tanulmányozta a környék néprajzát, különös figyelemmel a palócok népszokásait. Tapasztalatait számos könyvben, tanulmányban hozta nyilvánosságra.

ózdi sikerek a megyei  honismereti pályázaton

1962-ben Bodgál Ferenc és Lajos Árpád néprajzkutatók javaslatára a BAZ Megyei Honismereti Egyesület Istvánffy Gyuláról nevezte el a megyei helytörténeti gyűjtőpályázatát. Az idei kiírás már a 45. volt. Eddig több mint százezer oldalnyi pályázati anyag került a miskolci Herman Ottó Múzeum birtokába, s vált kutathatóvá.

A XLV. Istvánffy Gyula Megyei Honismereti Gyűjtőpályázat eredményhirdetésére november 21-én kora délután  került sor Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban.

A regisztrációt követően Titkos Sándorné a Megyei Honismereti Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Ezután eredményes honismereti tevékenységük elismeréseként 8 fő részesült „Dicsérő oklevél”-ben. Az ózdiak közül Vass Tibor kutató és Oláh Zsolt Béla, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark megbízott intézményvezetője részesült ebben a rangos elismerésben.

Ezt követően Dr. Bodnár Mónika, a Herman Ottó Múzeum etnográfusa, a pályázat „gondozója” értékelte az idei pályamunkákat. Elmondta, hogy az idén 24 pályázó 31 pályázatot nyújtott be, több mint 2.300 oldalon. A pályamunkákat a múzeum több munkatársa között osztották szét, mind a tíz szakember a szakterületéhez tartozó anyagot értékelte.

Külön kiemelte, hogy Ózdról a Lajos Árpád Honismereti Kör tagjaitól 12 pályázat érkezett.

Ennyi munkát nem lehetett egy kategóriába összevonni, ezért három részre osztották: néprajzi kategória; helytörténet, helyismeret; valamint életutak.

Összességében elmondható, hogy kiegyenlített, magas színvonalú pályamunkákat kellett értékelni. A bírálat során előtérbe került a pályázatok újszerűsége, az eredeti dokumentumok melléklése.

Az ózdiak igen színvonalas pályázatokkal vettek részt a „versengésben”, amit a bírálók is nagyon pozitívan értékeltek.

A Lajos Árpád Honismereti Kör tagjai közül könyvjutalomban részesült:

  • Benyhe László, a „Szemelvények az ózdi kosárlabda és tenisz sport történetéből” és az „Én Olvasóm” című pályázataiért
  • Talián Zoltán, a „Bródy félévszázada Ózdon (1967 – 2017)” című anyagáért
  • ifj. Vass Tibor sport témájú munkáiért – „Szép volt lányok !!! – Az ózdi női kézilabdázás története”, illetve „Az ózdi kajaksport története”
  • Horváth Károly, „Az Ózdi Kohászati Üzemek Szolgáltató Gyáregységének története” című pályázatáért
  • Juhász Béla és Török-Búzás Péter,  „Az Ózdi Kohászati üzemek Folyamatos Acélöntő Mű „Ifjú Kommunisták (Kun Béla) Szocialista Brigádjának” története „ című munkájukért.

 

A néprajzi kategóriában harmadik helyezést ért el, s pénzjutalomban részesült Kovács László, a „Tanyák és tanyahelyek a Hangony-völgyben”, illetve „A tanyán élők viszonyainak változása” című pályázataiért.

A helytörténeti, honismereti kategóriában harmadik lett, s szintén pénzjutalomban részesült Kurucz János, „Emlékmorzsák  az ÓKÜ Üzempszichológiai Labor 25 éves tevékenységéből, életéből” című művéért.

Szintén ebben a kategóriában második helyezést ért el és részesült pénzjutalomban Bokor Sándor „Emlékezés az Ózdi Foglalkoztatási Társaságra” című pályázatáért.

További fotók az eseményről>>

 

 

 

Twitter
Vissza