Bükki füvesember

A bükki füvesember, azaz Szabó Gyuri bácsi látogatott el városunkba. A közel másfél órás előadáson szó esett többféle gyógynövény felhasználásáról, hatásáról, illetve többek között a cukorbetegség és a rák megelőzéséről is. Az Olvasóban ezután lehetőség nyílt személyes konzultációra.

Szabó Gyuri bácsi az Olvasóban

Reggel még Budapesten volt, délután két órára már Ózdra ért Szabó Gyuri bácsi, akit az egész ország a bükki füvesemberként ismer. Mire az Olvasó Színháztermének színpadára lépett, szinte egyetlen szabad szék sem maradt. A közönség kitörő tapssal fogadta a már 91 éves férfit, aki a gyógynövényekkel való gyógyítás, a természetgyógyászat által lett híres. Tudománya igencsak régre nyúlik vissza.

„A nagymamám tanított meg 1934-től 1942-ig, nyolc éven keresztül, és ő pedig az ükanyjáig tudta visszavezetni. Tehát körülbelül az 1600-as évek közepe és a vége közé nyúlik vissza az a tudás, amit örököltünk. Ez egy magyar örökség. Nem én, hanem a magyar népi gyógyászat egy Magyar Örökség Díjjal rendelkezik” - mondta Szabó György, a bükki füvesember.

Hangsúlyozta, hogy a magyar emberek többsége nagyon rossz egészségi állapotban van. Beszélt többek között a cukorbetegség, a rák, a magas vérnyomás megelőzéséről, illetve gyógynövényekkel történő kezeléséről is. Saját példát is hozott. Néhány évvel ezelőtt melanóma alakult ki nála. Az orvosa tanácsa ellenére nem műttette meg, inkább házilag kezelte. Így több mint két évébe került, mire a daganat elmúlt. Ha elment volna műtétre, fél év múlva megszabadult volna tőle. Ma már inkább ezt tenné. A közönség soraiban is akadtak olyanok, akik rendszeresen használják az egyes gyógynövényeket, de olyanok is, akik személyesen is ismerik Gyuri bácsit.

„Énnálam a leggyakoribb a csipke és a csalán. Ezeket együtt forrázom tulajdonképpen. De szívesen használom, hogyha valami problémám, a kamillát, a hársfát, tehát ezeket a közismert gyógynövényeket” - nyilatkozta Antal Józsefné.

„Mi személyesen ismerjük Gyuri bácsit, volt már nálunk Upponyban, ezért jöttünk el ismét látni őt” - hangsúlyozta Demjénné Bea.

Gyuri bácsi azt is elmondta, hogy nem mindegy, melyik gyógynövényt hogyan használjuk, hiszen van, amit csak áztatni szabad, másokat pedig forrázhatunk is, valamint némelyiket csak kúraszerűen lehet alkalmazni. Többször is hangsúlyozta, hogy jó egészsége ellenére évente egyszer elmegy háziorvosához, hiszen a kivizsgálások fontosak. Egyébként ezt tanácsolta mindenki másnak is. A közel másfél órás előadás végén lehetőség nyílt személyes konzultációra Gyuri bácsival, illetve a ruhatárnál meg is vásárolhatták saját nevével fémjelzett teáit, könyveit.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza