Szép Szó

Hetedik alkalommal adták át A művelődésért kitüntető díjat. A gálaműsort idén is a Magyar Kultúra Napján rendezték meg, amelyhez egyébként számos program kapcsolódott. Demes Ferenc László A mag című alkotását kulturális aktivitás kategóriában most a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Köre vehette át, míg kultúrapártolás, mecenatúra kategóriában idén nem érkezett be jelölés, így a díj az ÓMI Igazgatótanácsánál maradt. 

204_0_300.jpg

A Himnusz közös eléneklésével kezdődött tegnap délután a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett gálaműsor. Az idei ünnepségen elsőként Riz Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, hogy a vezetőket mekkora felelősség terheli ebben a vonatkozásban is. De nemcsak őket, társadalmunkat is, hiszen a magyar kultúra és nyelv megőrzése mindannyiunk feladata.

„Ma az egyszerűsítés, sokszor a talmivá válás, sokszor az egysíkúság az, ami veszélyezteti nyelvünk gazdagságát. Az internet kultúrája, a mobiltelefon kultúrája a tömörítés felé halad. Szótöredékekből értik már egymást. És közben elvész nyelvünknek az a sokszínű virága, amely különleges szirmaival évszázadokon át megörvendeztette a hallgatókat, a költőket” - fogalmazott beszédében Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A folytatásban Pappné Szalka Magdolna, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója kiemelte az erkölcsi és anyagi támogatás fontosságát, illetve ismertette A Művelődésért díj történetét.

„Sokszor és sokan féltjük a kultúrát. Pénzhiány, bizonyos fokú érdektelenség, olykor közöny miatt, de naponta újra és újra keressük az életben maradás, sőt a minőségi előrelépések lehetőségét. Haladunk tovább. Partneri együttműködésben önökkel” - hangsúlyozta Pappné Szalka Magdolna, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója.

Idén csak kulturális aktivitás kategóriában díjaztak, mivel mecenatúrára a megadott időpontig nem jelöltek senkit. Most is az ÓMI Igazgatótanácsának tagjai, Csörgőné Csépányi Krisztina, Pappné Szalka Magdolna, illetve Oláh Zsolt adták át az elismerést, amelyet a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Köre kapott. A csoport nevében annak vezetője, Fazekasné Szabján Erika mondott köszönetet.

„A legnagyobb köszönet viszont a jelenlegi művészeinket illeti meg, akik részesei a mindennapjainknak. Azért nem írókat mondtam, mert található közöttünk – mint mondták – festő, fafaragó, fotóművész és énekes is” - mondta Fazekasné Szabján Erika, a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Körének vezetője.

A díjazottakat Janiczak Dávid, városunk polgármestere köszöntötte, aki kiemelte, hogy az Olvasó az ózdi kultúra kastélyaként számos művészeti tevékenységnek ad otthont.

„A kultúra, így a magyar kultúra a nemzet önkifejezése. Amikor valaki, valamilyen művészeti ágban sikeres, azt azért tudja elérni, mert jó az önkifejező képessége. Önmagát tudja kifejezni a versein keresztül, a festményein keresztül, a fényképein keresztül, a dalban, a táncban. És egyéb más művészeti ágakban. Egy nemzet pedig ezek összességével fejezi ki magát a nemzet kultúrájában” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

A gálaműsor után a közönség A madár és a lány című zenés irodalmi versszínházat láthatta. Dobos Eszter, Gyárfás-Dobos Adrienn, Vámos Fruzsina és Szaka Attila Pilinszky János egyik versét, illetve a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical néhány dalát dolgozta össze.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza