Tűvel-fonállal

Lukácsy Lászlóné műveiből nyílt kiállítás az Olvasóban. A Tűvel-fonállal címet viselő tárlat anyaga az Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör vezetőjének életművéből állt össze. A kézimunkák között számos különböző tájegység hímzésmintái jelentek meg. Az alkotó munkásságát díszoklevéllel ismerték el.

205_0_300.jpg

Az Ózdi Néptánc Egyesület produkciói vezették fel a Tűvel-fonállal című tárlatot az Olvasóban. A kiállítás a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva jött létre, az intézmény Kisgalériájában az ÓMI Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör vezetőjének munkái kerültek a falakra és a vitrinekbe. Lukácsy Lászlóné gyermekkora óta foglalkozik kézimunkával, úgy érzi, erre született. A hetvenes években egy csalódást követően kezdett komolyabban is foglalkozni a népművészet ezen ágával.

„Elmentem hetvenötben egy szakkörre, akkor még nem Aranygyűszű volt. Ott megtanultam, hogy kell a kalocsait színezni, milyen fonallal kell varrni. A másikat már úgy varrtam. Úgyhogy nekem megvan emléknek a két terítő, mert kontraszt a kettő” - mondta Lukácsy Lászlóné, népi tárgyalkotó, iparművész.

Lukácsy Lászlóné 2018-ban A művelődésért kitüntető díjat is elnyerte. A mostani tárlat anyaga életművének legszebb darabjaiból állt össze. A kézimunkák között számos különböző tájegység hímzésmintái megjelentek. A kiállítást dr. Bodnár Mónika, a Herman Ottó Múzeum etnográfusa nyitotta meg, kiemelve a kulturális értékek fontosságát.

„Az értékeket nem szabad elvetni. Azokat meg kell őrizni. Azok az öltéstechnikák, azok a hímzésstruktúrák, amiket elődeink ismertek, maradjanak meg. És főleg, hogy tudjuk, mi mihez illik, és mi hogy” - fogalmazott dr. Bodnár Mónika, a Herman Ottó Múzeum etnográfusa.

A megnyitót követően Farkas Péter Barnabás alpolgármester díszoklevéllel ismerte el Lukácsy Lászlóné munkásságát. Az érdeklődők ezt követően megtekinthették a tárlatot, amely továbbra is látogatható az Olvasó Kisgalériájában.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza