Százhúsz év

120 éves az Ózdi Evangélikus Egyházközség. Ez alkalomból tartott előadást Tóth Melinda „A hely ahol élünk” elnevezésű programsorozat keretében. Az Olvasó Mizerák István termében a megjelentek olyan információkat hallhattak a több évtizede városunkban szolgáló lelkésztől, amelyek ismeretében visszautazhattak a felekezet helyi indulásnak idejébe.

Százhúsz év

Egyetlen szabad ülőhely sem maradt az Olvasó Mizerák István termében, ugyanis a „Hely ahol élünk” programsorozat szervezői ismét izgalmas témával várták az érdeklődőket. Az Ózdi Evangélikus Egyházközség ebben az esztendőben ünnepli 120. évfordulóját, persze ez nem azt jelenti, hogy akkor épült a templom, hanem abban az időben kezdett kialakulni a felekezet a szórványokban. Tóth Melinda evangélikus lelkész szerint azóta is igen jó a közösség.

„Nagy ajándék, hogy szeretnénk megtartani a reformáció alapjait. Amit Luther Márton úgy fogalmaz, hogy egyedül a Szentírás és egyedül Krisztus és mi is, ebben a fókuszban éljük a hitéletünket. A Szentírás tart össze minket, és merem állítani, hogy az a kultúra, szemlélet és tudás, amivel keresztényként nagy ajándék, hogy élhetünk. Emellett támogathatjuk azt a várost vagy községet, ahol az evangélikus felekezetek a mai Magyarországon is léteznek” - fogalmazott Tóth Melinda, az Ózdi Evangélikus Egyházközség evangélikus lelkésze.

Városunkban többen dolgoznak azon, hogy megismertessék a helyiekkel azokat az értékeket, amelyek jellemezték, illetve jellemzik Ózdot. Elmondásuk szerint nem mindig egyszerű elérni a célközönséget.

„Nagyon örülünk neki, hogy a 48-as úti kollégiumban Sveda Lászlóné mindig hozza a fiatalokat, emellett a SZIKSZI-re is támaszkodhatunk. Most a többi iskolában nem tudtunk bekapcsolódni, hiszen nehéz bevonni a pedagógusokat és a gyerekeket. Persze nagyon örülünk az idősebb korosztálynak, például a turisták, az örökségvédők és az idősebb honismereti korosztálynak” - mondta Döbör Istvánné, a Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője.

A Lajos Árpád Honismereti Kör következő programja Bél Mátyás születésnapján, vagyis a honismeret napján esedékes, ekkor a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjai adnak műsort. Áprilisban pedig ifjabb Vass Tibor tart majd előadást az ózdi uszoda történelméről.

forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza