Honismeret napja

Bél Mátyás, a honismeret nagy alakjának születésnapjáról emlékezett meg a Lajos Árpád Honismereti Kör. A hely, ahol élünk elnevezésű rendezvénysorozat legutóbbi állomásán közreműködtek a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjai is, akik magyar költők a hazáról szóló verseit szavalták el. A délutánon Benyhe László az Olvasóról szóló előadását is meghallgathatták az érdeklődők.

Honismeret napja

A Lajos Árpád Honismereti Kör minden évben megemlékezik Bél Mátyás, a magyar honismeret egyik nagy alakjának születésnapjáról, március 24-ről. A hely, ahol élünk elnevezésű programsorozat keretében idén is tartottak egy kisebb ünnepséget az Olvasóban.

„2007-ben a Honismereti Szövetség elhatározta, hogy szán egy napot a honismeretre, hiszen ami a Honismereti Szövetség legmagasabb kitüntetése, az Bél Mátyásról szól. Ezt életművekért szokták adni idősebb honismerőknek. A születésnapját választottuk, hogy ez legyen az a nap. Most a hétvégén, és az e körüli napokon is őt ünnepeljük. Ő egy felvidéki evangélikus lelkész, polihisztor, nagyon sok mindenhez értő személy volt” - emelte ki Döbör Istvánné, a Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője.

Most a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulói működtek közre, többen szavaltak, volt, aki táncolt, de fuvolaszót is hallhattak a résztvevők. A kulturális program után Benyhe László előadását hallhatták. A honismereti mű egy korábbi pályázat kivonata, amely Az én Olvasóm címet kapta.

„Gyerekkori élmények kötnek hozzá, felnőttkori élmények kötnek hozzá, nagyon erős élmények. Felnőttkoromban a tervezőirodában dolgoztam, amikor a ház felújítása volt, és a gépészeti berendezések tervezésével, színpadtechnikával foglalkoztam” - mondta Benyhe László, előadó.

A prezentációban régi képeket is láthattak az épületről, az előadó pedig számos történetet mesélt el az Olvasóban töltött percekről. A hely, ahol élünk előadássorozat következő állomásának vendége ifj. Vass Tibor helytörténész lesz, aki az uszoda történetéről beszél majd.

Forrás: www.ozd.hu

23_0_t 23_1_t 23_2_t 23_3_t
Twitter
Vissza