Népviselet Napja

Negyedszer csatlakozott az Egy nap népviseletben elnevezésű programhoz a Bolyky Tamás Általános Iskola. A gyerekek ebben az évben is többféle népi játékot próbálhattak ki, és kézműves foglalkozásokon is részt vehettek. A sokrétű rendezvényen élőzenés táncház várta a fiatalokat. Az Ózdi Művelődési Intézmények is nagy szerepet vállalt a megvalósításban. 

Népviselet Napja

Már reggel nyolc órától nagy volt a zsongás a Bolyky Tamás Általános Iskolában. A gyerekek megemlékeztek a Föld Napjáról, majd kezdetét vette a Magyar Népviselet Napja alkalmából rendezett sokszínű esemény. A hagyományok ápolására életre hívott program ötéves múltra tekint vissza, az intézmény negyedszer csatlakozott a kezdeményezéshez.

„Azt gondolom, hogy a gyerekeknek meg kell tapasztalni azt, hogy mi volt régen, milyen volt régen, hogy ebből a jókat maguknak meg tudják tartani, esetleg továbbfejleszteni, ami pedig nem tetszik nekik, arról is képet kapnak, hogy milyen volt” - hangsúlyozta Elekné Holló Hilda, szervező, a Bolyky Tamás Általános Iskola pedagógusa.

A korábbi években csak délutáni elfoglaltságként hirdették meg az eseményt, azonban most az Ózdi Művelődési Intézmények segítségével egész napossá bővítették ki. Így többek között kézműves foglalkozás is várta a fiatalokat.

„Most egy kicsit házhoz jöttünk. Egyrészt játszóházzal, másrészt én magam a hétpróbások között a zoknidobálós csapatot erősítettem, illetve zsűriztem” - mondta Pappné Szalka Magdolna, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója.

Volt olyan terem, ahol citerázni tanulhattak, az aulában pedig a kézműveskedés mellett népi játékokat is kipróbálhattak. A hétpróbás magyar gyerek elnevezésű megmérettetés többféle számból állt. Sokan már eleve népviseletben érkeztek meg reggel, hiszen ez volt a versenyben való részvétel egyik feltétele.

„A ruha, ami rajtam van, szatmári népviselet. Azért jöttem népviseletben, mert szerettem volna szerepelni a hétpróbán” - nyilatkozta Montvai Hanna.

A zsűri tagjai között a terület képviselője, Vitális István is helyet kapott.

„Gyerekkoromban velem is sok ilyet játszottak, és a gyerekeimet annak idején nagyon nehezen tudtam ezekre a dolgokra rávenni, utána viszont könyörögtem nekik, hogy hagyjuk abba. Ezt csak el kell kezdeni, és imádják a gyerekek. Jómagam az előbb egy hétpróbának voltam az egyik állomásán a vizsgáztató, és láttam a gyerekek szemében, hogy mennyire élvezik és szeretik ezt a dolgot” - fogalmazott Vitális István, területi képviselő.

A gyerekek egy flashmobon is részt vettek Elekné Holló Hilda vezetésével. Énekeltek, és néhány tánclépést is tettek az iskola sportpályáján, majd ezután a Dűvő együttes élő zenéjére mozogtak az aulában kialakított táncházban Ronyecz Ákos és Katona Franciska útmutatása alapján.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza