Agyag örökké

Két fazekas közös kiállítása nyílt meg az Olvasóban. Az Agyag örökké című tárlaton Csizmadia Katalin és Berta István alkotásait láthatják az érdeklődők. Őket nemcsak közös mesterségük és szenvedélyük köti össze, már évek óta egy párt alkotnak. Munkásságukat a Hagyományok Házának néprajzkutatója ismertette.

Agyag örökké - Kiállítás

A Szabad Szombat Táncegyüttes tagjai mutattak be gömöri táncot az Olvasó Protokoll-terme előtt. Ezzel vette kezdetét annak a kiállításnak a megnyitója, amely két fazekas alkotásait mutatja be az érdeklődőknek. Berta István és Csizmadia Katalin munkásságát a Hagyományok Házának néprajzkutatója ismertette.

„Nézzék meg úgy a kiállítást, hogy merítkezzenek el abban, hogy egy fazekasmester évtizedek alatt mi az, amit letehetett az asztalra, mi az, amit elért, mi az, amit megcsinált. Nézzék meg azt, hogy mennyire egymásra rímelnek már a tárgyaik, mint ahogy ők is” - mondta Nagy-Pölös Andrea, a Hagyományok Házának néprajzkutatója.

Berta István Szegeden született, majd 1979-ben Mezőtúron kezdett ismerkedni a fazekasmesterséggel. Kalandvágyból elutazott Franciaországba, majd egy régi Trabanttal rótta Németország útjait, látogatta az ottani fazekasokat. Akitől csak lehetett, igyekezett tanulni.

„Fazekas lévén használati edényeket készítek, és magas hőfokon égetek. Megpróbálom a mai háztartásokba úgy becsempészni a régi formákat és motívumokat, hogy közben használható edényt adok vagy árusítok” - nyilatkozta Berta István, fazekasmester, népi iparművész.

Csizmadia Katalin 2009-ben sajátította el a korongozás alapjait, azóta is folyamatosan képzi magát, de már másokat is tanít. 

„Kedvelt szakma, de utánpótlás nem nagyon van szerintem. Ez egy nagyon nehéz szakma, nem lehet egy-két év alatt megtanulni. Erre egy életet fel kell tenni, hogy valaki ezzel foglalkozzon, saját műhelye legyen, ahol ezt tudja úgy, tisztességgel végezni, hogy abból meg is tudjon élni. Nem reménytelen, de nagyon kevesen vannak” - emelte ki Csizmadia Katalin, fazekas.

A tárlaton különböző eljárással készült edénytípusokat láthatnak az érdeklődők. Ezek jól mutatják a fazekasmesterség sokszínűségét, és azt is, hogy az eszközök ma is jól használhatóak. A kiállítás június hetedikéig látható az Olvasóban, annak bontásakor egyes darabokat meg is lehet majd vásárolni.

Forrás: www.ozd.hu

32_0_t 32_1_t 32_2_t 32_3_t
32_4_t 32_5_t 32_6_t 32_7_t
Twitter
Vissza