HELYTÖRTÉNÉSZEINK A FELVIDÉKEN

Június 12-én, kedden az ÓMI-Olvasó Lajos Árpád Honismereti Körének tagjai szakmai tanulmányúton vettek részt a Felvidéken. Reggel fél nyolckor indult a csoporttal a mikrobusz az Olvasó elől.

Az első úti cél a Rozsnyói Bányászati Múzeum volt. Koleszár Magdolna muzeológus szakszerű vezetésével ismerkedtek meg a kör tagjai a felvidéki város bányászatának történetével, láthatták a bányaművelés során használt eszközöket, járműveket, rengeteg tárgyi emléket, fotót. A múzeum pincéjében bányászati munkahelyeket alakítottak ki a rozsnyói szakemberek, s ezeket is láthatták csoport tagjai.

A déli órákban Kiss Éva, a Rozsnyói Turisztikai Hivatal munkatársának vezetésével, Rozsnyó történetével, a helyi nevezetességekkel ismerkedtek meg az ózdiak. Az idegenvezető elmondta, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelem 1705. végétől két éven át ebből a városból irányította a szabadságharcot. Meg is mutatta a helyi szakember azt az épületet, amelyben a fejedelem lakott ebben az időszakban. Láthattuk a főtér nevezetes épületeit. A városnézés utolsó eseménye az Őrtorony bemutatása, meglátogatása volt. A 140 lépcsőfok megmászása után a torony tetejéről gyönyörű panoráma tárul a látogató szeme elé. 

A következő célállomás Krasznahorka vára volt. A vár néhány évvel ezelőtt leégett, a felújítása miatt jelenleg még nem látogatható, így csak a kapujáig mehettek a csoport tagjai.

Innét Betlér felé fordult a mikrobusz. A volt Andrássy-kastélyban magyar nyelvű idegenvezetéssel nézhette meg a csoport a kastély szobáit, tárgyi emlékeit, kincseit.

Nagyon sok ismerettel, élménnyel gazdagodva délután 7 órakor ért vissza a csoport az Olvasó elé.  

42_0_t 42_1_t 42_2_t 42_3_t
42_4_t 42_5_t 42_6_t
Twitter
Vissza