„TÁNCHÁZAK AZ OLVASÓBAN” (2018 – 2019)

Szakmai beszámoló

Pályázati azonosító: CSSP – TANCHAZ – 2018-0098

Az Ózdi Művelődési Intézmények komplex kulturális szervezet, melyet három fő intézményegység (Városi Művelődési Központ, Városi Könyvtár, Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark), valamint hét „telephely” – városi peremkerületi művelődési ház, közösségi ház alkot. Városunk és a térségünk minél szélesebb rétegeivel kívánjuk megismertetni a kulturális élet sokszínűségét. Kiemelt feladatunknak tartjuk a kulturális örökség védelmét, a hagyományok megismertetését, átörökítését.

Szeretnénk biztosítani a környéken működő tánccsoportok részére az utánpótlást – erre is remek alkalom a táncház, hiszen itt is bukkanhatnak fel tehetségek, vagy csak egyszerűen a táncot, a mozgást, a közös munkát szerető gyerekek, felnőttek.

Ezen célok elérése érdekében már 2008. óta rendezünk táncházi sorozatokat. A táncházakra várjuk a városunkban működő hagyományőrző egyesületek tagjait (Ózdi Néptánc Egyesület, Szabad Szombat Táncegyüttes, Ózdi Gyöngyvirág Néptánc Egyesület, Vadszilvák Gyermek Néptánccsoport, Ózdi Nyugdíjas Klub Szarkaláb Tánccsoportja, Perdülő Nagyik, Ózd-Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület), s mellettük természetesen az érdeklődő városlakókat is. Kiemelten fontos célunk, hogy „nyissunk” az iskolák, a gyerekek felé is, őket is minél nagyobb számban „hozzuk el” a táncházainkba.

Előzetesen a pályázati időszakra 10 táncházat terveztünk. A sorozat szakmai irányítója Adorján Attila, „Örökös Aranysarkantyús táncos”, az Állami Népi Együttes volt táncosa. A munkáját Ronyecz Ákos, az Ózdi Néptánc Egyesület művészeti vezetője, végzett táncházoktató segítette.

A pályázati támogatás segítségével sokszínű sorozatot tudtunk lebonyolítani. Több zenei együttes is szolgáltatta az élőzenét. Több táncházvezetőnek is tudtunk lehetőséget biztosítani, hogy a saját elképzeléseik szerint vezessék a rendezvényt. Több helyszínen tudtunk táncházat tartani (telephelyeinken, iskolában) – így több „laikus” emberhez jutott el a sorozat híre.

A rendezvényeinket rendszeresen hirdettük a városban plakátokon, megállító tablókon. Ezek mellett hirdettük a programokat az Ózdi Városi Televízió műsoraiban, Ózd város honlapján.

A táncházakban táncoltunk, dalokat tanultunk, megismertük az egyes magyar tájegységek történetét, hagyományait, viseleteit, népszokásait. Kiemelt figyelmet fordítottunk a jeles alkalmak megünneplésére (Viselet napja), felelevenítésére. Megemlékeztünk az ózdi néptáncmozgalom kiemelkedő alakjáról, Adorján Lajosról.

A 10 alkalommal megrendezésre kerülő táncházon több, mint ezer látogató vett részt.

52_0_t 52_1_t 52_2_t 52_3_t
52_4_t 52_5_t 52_6_t 52_7_t
52_8_t 52_9_t    

252_10.jpg 252_11.jpg

Csoóri Sándor program

Twitter
Vissza